INSIDER

Valódi szuperjárgányokat kaptak a magyar hatóságok

Rengeteg új eszközt kapott a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem és a vízirendészet az utóbbi időben. A Ripost most bemutatja azokat a szuperjárgányokat, amiket már a hatóságok is használnak földön, vízen és levegőben!
  • Szerző: Ripost

A Készenléti Rendőrség három mentőhelikoptert adott át üzemeltetésre az Országos Mentőszolgálat tulajdonában lévő Magyar Légimentőknek. A helikoptereket modern eszközökkel, lélegeztető, újraélesztő, valamint ultrahang készülékekkel, a korábbiakhoz képest fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel, robotpilótával szerelték fel, alkalmasak éjszakai és kötéltechnikai légi mentésre is. Decemberig még hat mentőhelikoptert ad át a Készenléti Rendőrség a légimentőknek.


Kétéltű mocsárjáró a katasztrófavédőknél

A Balaton melletti Katasztrófavédelem három különleges mocsárjárót kapott, amivel lápos, ingoványos helyekre is gyorsan el lehet jutni, illetve el lehet juttatni a segítséget. A négytengelyes kis járművek 4-5 embert tudnak vinni, de ha hordágy is van a járgányon, akkor csak 3 fő lehet a kísérő személyzet. Szárazföldön 30 km/órás tempóval mehetnek, míg vízen a maximális tempó 4 km/óra. A kanadai gyártmányú kétéltű mocsárjárókon csörlő és gallytörő rács is van.

Szuper mentőhajó a Dunán

A budapesti Wiking Yacht Club kikötőjében ért először vizet az a sürgősségi mentőhajó, amely több éves előkészítés és szervezőmunka eredményeként kaptak meg a mentők. A kezdeti időszakban csak nappal, majd ezt követően már hosszabb műszakban, a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig teljesít majd szolgálatot a mentőhajó. Az ötletgazdák reményei szerint a mentőhajót újabb járművek beszerzése követi majd, amelyek a vízimentési szolgálat fejlesztésével együtt járulnak hozzá a folyót használók, a Duna kijelölt szakaszain fürdőzök, illetve a vízisportokat űzők nagyobb biztonságához.

Rollerrel a bűnözők után

Azt már megszokhattuk, hogy a rendőrök az autók mellett biciklivel, lóháton vagy a Budai vár területén kétszemélyes kisautóval is közlekednek. Ám most beújítottak a zsaruk:  elektromos rollereket vásároltak, így már ezekkel is a rosszfiúk után tudnak eredni! A BRFK látványos fotókon mutatta be a járgányokat. Ezek az eszközök amellett, hogy gyorsak, a környezetet sem szennyezik.

További részletek és látványos fotók a %% napilap keddi számában! Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?