INSIDER

Valódi látványosság lett itthon a holttest elégetése

Senki nem szeret az elmúlásra gondolni, mégis hatalmas érdeklődés övezi a halálhoz kapcsolódó dolgokat. Ezt bizonyítja, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet nyílt napján valóságos látványosság lett a krematórium és a holttest elégetésének folyamata.
  • Szerző: Ripost

Nyílt napot tartottak a Csömöri Sírkert krematóriumában, hogy az érdeklődők olyan kérdésekre is választ kaphassanak, amiket eddig nem mertek vagy nem volt kinek feltenni. Jávor Ervin, a sírkert vezetője több turnusban kalauzolta végig a több mint 150 érdeklődőt. A csaknem másfél órás program elején kimerítő felvilágosítást adott a hamvasztás folyamatáról. Kérdések így is maradtak bőven.

Általában 2-3 nap telik el a halottaskocsi érkezésétől addig, hogy a hozzátartozók elvihetik az urnát vagy végső búcsút vehessenek az elszórás előtt. Az egész folyamat nagy hozzáértést igényel, hibának nincs helye.

„Sokan attól tartanak, hogy a hamvakat ilyenkor összecserélik, de ez egy buta legenda, mindent többször ellenőrzünk. A krematóriumban 177 elhunytat tudunk hűteni a hamvasztásig” – mondta a sírkert vezetője.

A kemencében hatalmas a hő, csak a csontok maradnak meg az 50-70 perces folyamat alatt. Azokat egy porító berendezéssel porrá őrlik. A protéziseket és a testben lévő orvosi fémeket külön gyűjtjük, ezeket később megsemmisítik” – mondta el a kérdésekre Jávor Ervin.

A hozzátartozóknak lehetőségük van arra, hogy akár a hamvasztás előtt, akár azután végső búcsút vegyenek szeretteiktől. Az üzemi területre azonban ők sem mehetnek be.

A további részletek a szerdai napilapban!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?