INSIDER

Választási kisokos: Ennyi szavazólapot kapunk vasárnap

Holnap országszerte választunk: önkormányzati képviselőket, polgármestereket, megyei közgyűléseket, Budapesten pedig főpolgármestert is. 13 nemzetiség tagjai kisebbségi önkormányzatokat is választanak.
  • Szerző: Ripost

Kik szavazhatnak vasárnap?

Minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár. Nincs választójoga annak, aki kiskorú, vagy akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt.

Hány órakor kezdődik és meddig tart a szavazás?

Reggel 6 órától 19 óráig.

Mit kell magammal vinni?

Igazolni kell a személyazonosságot (érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímet, így nem maradhat otthon a lakcímkártya sem.

Hány szavazólapot kapunk?

Budapest: hármat. A választók főpolgármesterre, kerületi polgármesterre és kerületi képviselőre voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

Megyei jogú városok (23 város): kettőt. A választók polgármesterre és önkormányzati képviselőre voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor hármat.

10 ezer főnél népesebb települések: hármat. Polgármesterre, egyéni képviselőre és megyei közgyűlési pártlistára szavazhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

10 ezer főnél kisebb népességű település: hármat. Polgármesterre, képviselői listára és megyei közgyűlési pártlistára voksolhatnak. Ha valaki regisztrált nemzetiségi választásra is, akkor négyet.

Annyi a különbség a 10 ezer lakosnál népesebb településekhez képest, hogy az „egyéni listás” választási rendszert alkalmazzák. A szavazóknak nem egy voksuk van, hanem annyi, ahány képviselői hely. Nem osztják földrajzi alapon kisebb körzetekre a települést, hanem az összes induló jelölt listájáról legfeljebb annyit választhatnak a szavazók, ahány képviselő lesz (100 lakosig 2 fő, 1000 lakosig 4 fő, 5000 lakosig 6 fő, 10 000 lakosig 8 fő).

Hány évre választunk képviselőket, polgármestereket és főpolgármestert?

Öt évre.

Külföldön élő magyar szavazhat?

Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor nem.

Át lehet jelentkezni máshová?

Az átjelentkezés határideje október 9-én délután lejárt, így erre már nincs lehetőség. Egyébként nem lehet átjelentkezni tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal – az október 13-ai voksolás esetében június 26-áig – már tartózkodási helyet létesített valaki. Ha valaki átjelentkezett szavazni, akkor annak a településnek a helyi jelöltjeire voksolhat, ahová átjelentkezett.

Vannak külön szavazókörök az átjelentkezők számára?

Az országgyűlési választásoktól eltérően itt nincsenek. Mégpedig azért, mert az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörbe lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem tudják gyakorolni szavazati jogukat (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy bv-intézet is tartozik).

Lehet kérni még mozgóurnát?

Személyesen vagy levélben már nem. Ügyfélkapuval a valasztas.hu honlapon október 13-án, vagyis vasárnap délig lehet.

Kik szavazhatnak nemzetiségekre?

Azok, akik felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe szeptember 27-éig. A 13 hazai nemzetiség – a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán – képviselői a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon választja meg a nemzetiség települési, területi és országos önkormányzatát.

Mi történik, ha összecserélem a lapokat és más borítékba teszem?

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása során leadott szavazatok akkor is érvényesek, ha azok nincsenek borítékban. De a nemzetiségi önkormányzati választáson szavazó nemzetiségi választópolgárnak a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat zöld borítékokba kell tennie és azokat le kell zárnia! Enélkül érvénytelen a voks.

Más is tartózkodhat a szavazófülkében rajtam kívül?

Szavazáskor a szavazófülkében csak egy felnőtt tartózkodhat, e szabály alól kivételt képeznek a vakok és gyengénlátók, és más speciális helyzetben lévők; ilyen helyzetben a szavazó segítséget kérhet, vagyis valaki bemehet vele a fülkébe. Egyébként például egy szülő a 18 év alatti gyermekét be is viheti magával, sőt kutyát is be lehet vinni, de csak szájkosárral.

A választás hétvégéjén nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák, ha esetleg új okmányokra lenne szükségem?

Október 12-én (szombaton) 8-tól 19 óráig, a választás napján, október 13-án vasárnap 7-től 19 óráig lesznek nyitva a nagyobb kormányablakok.

Lesz kampánycsend?

Általánosan nem, de a szavazóhelyiségben semmilyen kampánytevékenység nem folytatható vasárnap, sőt az épület előtti közterületen sem, 150 méteres távolságon belül.

Mikor várható eredmény, előzetes eredmény a választásról?

A várakozások szerint október 13-án este 20 órától érkeznek az első eredmények, amelyeket közzétesznek a www.valasztas.hu oldalon. Várhatóan este 23 óráig beérkezik a legtöbb eredmény.

Így kerülhető el a csúcsidőszak

Ideális szavazóidőre számíthatunk vasárnap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint akár 24 fok is lehet. Fátyolfelhő véd a napsugaraktól, s bár széllökések előfordulhatnak, csapadék nem várható. S hogy mikor menjen szavazni az, aki el szeretné kerülni a tömeget?

A utánajárt.

„Mindig akadnak, akik nyitásra érkeznek, hogy elsők legyenek. Reggel, illetve kora délelőtt általában kevesen mennek el szavazni, így aki el akarja kerülni a tömeget, az jóval fél 11 előtt érkezzen. Az első csúcsidőszak általában fél 11 és 13 óra közé esik, ilyenkor megnő a várakozási idő, mert sokan a vasárnapi ebéd és az azt követő délutáni pihenő előtt szeretnének voksolni. Délután fél kettőtől 4 óráig újabb holtidőszak következik, ilyenkor ismét kevesen járulnak az urnákhoz. 16 órától viszont egyre nő a várakozási idő. Ráadásul rengetegen döntenek úgy, hogy közvetlenül a zárás előtti órában mennek szavazni„– mesélte lapunknak egy szavazatszámláló bizottsági tag.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?