Létrehozva: 2021.04.19.

Itt vannak a friss adatok: 3 millió 266 ezer embert oltottak be Magyarországon

Folyamatosan oltják az embereket Magyarországon, csak így állítható meg a járvány.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 266 425 fő, közülük 1 391 381 fő már a második oltását is megkapta.

Minden harmadik magyar ember már kapott oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. A fokozatos újraindítás részeként mától kinyithatnak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

Már a 4,284 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, a regisztráltak több mint kétharmada már megkapta az oltást. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag, az orosz Szputnyikból 1,2 millió adag vakcina érkezett.

Müller Cecília kifejtette, már 4 millió 326 ezer fölé nőtt a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók száma, és 69 százalékuk már legalább az egyik oltást megkapta. A magyar lakosság 33,4 százaléka van beoltva, szemben az uniós 18,5 százalékos átlaggal.

A regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százaléka, míg a középkorosztály 53 százaléka kapott már oltást – tette hozzá.

Megjegyezte, napról napra jelennek meg szakmai cikkek, pozitív hírek és tapasztalatok a Magyarországon is alkalmazott oltóanyagokról, ennek is köszönhető, hogy nő a lakosság bizalma és igénye a védőoltások iránt.

Az országos tisztifőorvos szólt a napokban Magyarországra érkező, jelentős mennyiségű vakcinaszállítmányokról is. Úgy fogalmazott: ezekkel további lendületet nyerhet az oltások beadása. „Rövid időn belül mindenkit be tudunk oltani, aki a mai napig regisztrált” – szögezte le.

Közölte, hétfőn megérkezett a Moderna-vakcina újabb, 68 400 adagja, amelyet javarészt a második dózisok beadásához használnak fel. Kedden érkezik az AstraZeneca vakcinája 72 ezer adaggal és a Pfizer oltóanyaga 248 040 adaggal. Ezen kívül kedd éjszakára várják a Szputnyik V második komponensű vakcináját, és a napokban kínai oltóanyag is érkezik még – ismertette.

A járványügyi adatokról a szakember elmondta, a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Az elmúlt napon 1645 új fertőzöttet regisztráltak, és bár csökkent, de még mindig magas a kórházban kezeltek száma, 8602, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen.

A vírus szennyvízben mért örökítőanyagának elmúlt heti mennyisége Müller Cecília tájékoztatása szerint „pici csökkenést, stagnálást” mutat, de a víruskoncentráció magasabb a szennyvizekben, mint a harmadik hullám kezdetén volt. Ez azt jelzi, hogy továbbra is magas az aktív fertőzöttek száma, így a védelmi és higiénés szabályok betartása továbbra is fontos.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az elmúlt héten 21 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma (7461-gyel) az előző heti adathoz képest. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46-ről 45 évre csökkent.

A járvány kezdete óta a fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 éves, 17 százaléka az 50-59 éves, 16 százaléka a 30-39 éves, 12 százaléka a 20-29 éves és a 60-69 éves korosztályból került ki.

A területi megoszlást nézve az elmúlt héten a legtöbb fertőzött fővárosi(14 százalék) vagy Pest megyei (13 százalék) volt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig több mint 6 százalék volt az új fertőzöttek aránya, míg Tolna megyében regisztrálták a legkevesebbet (2 százalék) – mondta.

Az új fertőzöttek arányának csökkenése Somogy megyében volt a legdinamikusabb, 40 százalékos; Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében 34 százalékkal, Fejér, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében pedig 27 százalékkal csökkent új fertőzöttek száma – ismertette.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy annak is ajánlott az oltás, aki átesett a fertőzésen. Hozzátette, aki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, annak valószínűleg kevesebb ellenanyag termelődött a szervezetében, így hamarosan kaphat oltást. Akinél súlyos lefolyású volt a kór, annak a felépülést követő harmadik hónaptól ajánlják az oltás felvételét.

A szakember kiemelte, a betegséget követő olthatóságról csak szakmai ajánlások vannak, az oltás beadásáról konkrét esetben mindig az oltóorvos dönt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek