INSIDER

Vádat emeltek Donáth Lászlóval szemben, aki a nőket zaklatott és bántalmazott

Több alkalmazottat is zaklatott, most vádat emeltek ellene.
  • Szerző: Ripost

Vádat emelt ma az ügyészség Donáth Lászlóval szemben, akit 2019-ben gyanúsítottak meg emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel – írja a Magyar Nemzet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő

Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A korábbi szocialista országgyűlési képviselő, evangelikus lelkész, aki Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja még tavaly december 30-án megkapta az eljárás összes dokumentumát, így az iratismertetéssel befejeződött a nyomozás rendőrségi szakasza.

Az ügyészségi vádemelés aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt történt – írja a Magyar Nemzet. Feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológusszakértői vélemény bizonyítja a az elkövetett cselekményeket.

„Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben„ – tudatta a lappal a Fővárosi Főügyészség.

A Donáth-botrány 2019 augusztusában robbant ki, amikor kiderült, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban több alkalmazottat is zaklathatott a helyi lelkész.

Az ügyészség álláspontja szerint feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológus-szakértői vélemény bizonyítja a cselekményeket.Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Fővárosi Főügyészség.

Donáth zaklatási és bántalmazási botránya még 2019 augusztusában robbant ki, amikor kiderült, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban több alkalmazottat is zaklathatott a helyi lelkész, az érintettek viszont nem mertek lépni a gyanúsított Donáth László ellen, mivel féltek a befolyásától.

Mint kiderült, a tettlegesség már csak az utolsó csepp volt a pohárban: az evangélikus lelkészként dolgozó Donáth több fiatal nőt is zaklatott.

„Sokan és sokáig szenvedtünk tőle. Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a WC-be futottunk be előle, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor behívta a tornaszobába ”beszélgetni„, ott viszont fogdosta a lányokat” – mesélte az egyik áldozat.

Donáth László, aki egyébként a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna apja, és 16 évig MSZP-s országgyűlési képviselő volt, a botrány kirobbanása után rögtön azzal védekezett, hogy politikai lejáratókampány áldozata, pedig az ügyben még pszichológus szakértőt is kirendeltek, aki meghallgatta a feljelentő sértettet.

A szakértő nagy segítség minden nyomozásban, hiszen az ilyen esetekben a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget vizsgálja meg. A Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzet megkeresésére küldött tájékoztatása szerint elkészült a szakvélemény, amely álláspontjuk szerint a Donáth Lászlóval szembeni megalapozott gyanút erősítette.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?