INSIDER

Vadászati Világkiállítás: Itt az izgalmas vasárnapi program

Vasárnap is érdemes kilátogatni az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra!
  • Szerző: RIPOST

Az A pavilonban Szerbia tart nemzeti napot a saját standján. Szintén itt folytatódnak a World Conservation Forum előadásai, ahol vasárnap tematikus nap keretében a fiatalok és a jövőkép témaköre kerül a középpontba. Az előadások sorát 11 órakor Bólya Boglárka helyettes államtitkár Targeting the Future of Europe című angol nyelvű előadása nyitotta meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

14 órától három fiatal különböző jövőképét ismerhetik meg az érdeklődők: Milánkovich Dorottya fizikus, űrkutató, Adámi Zsanett paralimpikon úszó és Solymosi Kata zenész beszélget majd. 16 órától Naomi Seibt környezetvédelmi aktivista videóüzenetben beszél a fiatalok erejéről, Rácz Zsófia helyettes államtitkár pedig tanácsot ad arra, hogy a lusta emberek mit tehetnek a bolygónkért. 17 órától Sárhegyi István űrjogász előadása zárja a nap programjait.

A D pavilonban 14.30-tól Szőke Gábor Miklóssal, a TOTEM alkotójával beszélget Kókai Márton, a Nimród Vadászújság főmunkatársa. 15 órakor kezdődik a Vadász talk show, aminek keretében Csőre Gábor beszélgetőtársa Bán Beatrix, a világkiállítás nagykövete, a Diana Vadászhölgy Klub elnöke lesz.

Fotó: Ripost

A Kincsem Parkban 10.30-tól ismét lovas-, agarász-, elöltő fegyveres-, solymász- és íjászbemutatókat tartanak.

Vasárnap zárónapjához érkezik a legnagyobb hazai agrár-mezőgazdasági vásár, az OMÉK. Az E pavilonban Kovács Lázár séf látványkonyhájában ismét vadgasztronómiai különlegességek készülnek, 11 és 13 órától pedig Angerman László sommelier tart borszemináriumot.

A B pavilon színpadán zenés, táncos előadásokkal várják a látogatókat: 10.30-kor és 13 órakor bábelőadás, 11.30-tól és 14-17 óra között néptáncelőadások, 17 órától pedig Vaszi Levente csángó hagyományőrző humoros előadása szórakoztatja majd az érdeklődőket.

Szőke Gábor Miklós világhírű szobrászművész és csapata készítette 10 tonna elhullajtott agancsból a kiállítás kapujául szolgáló monumentális szobrot, ami hamar a látogatók kedvence lett. Emellett 5 másik egyedi szobrot is készített a művész, például egy acélnyílvesszőkből álló és arannyal bevont, 800 kilogrammos csodaszarvast.

„Még sosem dolgoztam hullajtott aganccsal, nagyon izgalmas anyag, nincs két egyforma belőle, mindegyik egy külön világ„ – mondta el a 7-nek Szőke Gábor Miklós. A Totem című alkotás Magyarország valamennyi szarvasállományának a lenyomata.

„A szobrot egyben mi is csak a Hungexpo-n láttuk, itt alakult ki az összkép, itt illesztettük össze először” – mondta el a művész. „Ha véget ér a világkiállítás, még egyszer szétszedjük és összerakjuk majd, hiszen a végső helye a keszthelyi Festecsics kastély kertje lesz. A pont az Í-n, hogy idővel a nap kiveszi az agancsok színét, így a Totem szikrázó hófehér csodaszarvassá válik„ – tette hozzá.

A vadászok a legnagyobb természetvédők

„A vadászat összekapcsolódik a vadgazdálkodással, természetvédelemmel és fenntarthatósággal. Vadászni csak etikusan szabad, például nem szabad megsebezni a vadat, hanem szigorúan célzottan kell elejteni, hogy ne szenvedjen” – mondta Németh Balázs, az F pavilon kurátora. A magyar társadalom elfogadó a vadászattal szemben, ennek pedig az a magyarázata, hogy közelebb áll a természethez, mint más európai nemzetek, tette hozzá.

Ingyen látogathatják diákcsoportok és fogyatékkal élők

A Fátyol Iskolaprogram keretében már több mint 40 ezer diák bejelentkezett, a regisztráció továbbra is nyitva áll. A gyerekeket szakavatott vezetők kalauzolják a tárlaton, ahol kipróbálhatják az interaktív játékokat is.

A kiállítás Jószolgálati Programjának keretében – amiben partner a Szerencsejáték Zrt. és a Civilút Alapítvány – a fogyatékossággal élőket segítő szervezeteknek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztráció után, díjmentesen tekinthetik meg a világkiállítás központi rendezvényét. A világkiállítás központi helyszíne – az Acces4you minősítése szerint -akadálymentes kerekesszékesek, babakocsis kismamák, idősek, mozgásukban korlátozottak és kognitív zavarral élők számára.

Carlos a levegő farkasa

Carlos, a mexikói héja az egyik sztárja a hagyományos vadászat tematikájának. Nem csoda, hiszen barátságosan fogad minden érdeklődőt a hangzavar ellenére. A Harris-héja Dél-Amerikában őshonos, és az egyetlen olyan ragadozómadár-faj, amelyik családosan él, mint a farkasok. David Attenborugh nevezte el őket a levegő farkasainak. Carlos egyébként a világkiállításon kívül is eljár dolgozni, társa, Móricz Sándor riasztani viszi a földekre. Amikor csak tehetik, tömegközlekedéssel utaznak, hogy a ragadozómadár szokja az embereket, ezért nem okoz neki gondot a tömeg a világkiállításon sem, ahol sokan meg is simogatják.

Az agár az egyik legjobb vadász

Naponta tartanak agárbemutatót a Kincsem Parkban. „Az agár olyan, mint egy fegyver, magától vadászik, önállóan„ – mondta a 7-nek Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke.

„Amíg a vizsla elkapja a vadat, amit a vadász lelőtt, addig az agár megöli és elhozza a zsákmányt. Erre szokták mondani az állatvédők, hogy szegény nyúl… Tévedés, az agár fájdalommentesen és kíméletesen ejti el a nyulat, ami túlszaporodna, ha nem vadásznánk.”

A világkiállítás kutyabarát

A világkiállítás kutyabarát, a négylábúval érkezőket a III-as kapunál várják. Csak megfelelő védőoltásokkal ellátott, csippel ellátott állatot engednek be. A rendezvényre való eljutást ingyenes elektromos kisbuszok segítik.

A MÁV és a Volánbusz félárú jegyet biztosít a látogatóknak. A menettérti 50 százalékos jegyet a kijelölt pontokon le kell bélyegeztetni.

A vendéglátóhelyeken kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A belépőjegy készpénzért is megvásárolható a Hungexpo területén.

Érdemes kihasználni a családos és csoportos kedvezményeket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?