INSIDER

Vadászati világkiállítás: kulisszatitkokat árult el a lovas bemutató szakmai rendezője

Többek között kiderült az is, hogyan tervezték meg a produkciót.
  • Szerző: Ripost

„Kisgyerekkorom óta huszár akartam lenni, ahogyan sok más gyerek is. Csak én nem kinőttem, hanem megélem a vágyamat„ – mesélte a Metropolnak Juhász Dénes, az „Egy a természettel” Vadászati Világkiállítás hagyományos lovas vadászati módok bemutatójának szakmai rendezője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

A Hungexpón és a Kincsem Parkban 75 ezer négyzetméternyi nettó látványosság és izgalom várja a vendégeket. A lovas produkció már véget ért, de a lelátón még lelkesen tapsolt a tömeg. A szereplők éppen akkor lazítottak korhű jelmezükön, amikor a Metropol munkatársa megérkezett a zömök pusztai lovak „birodalmába”.

Pusztai lovak parádéja a Kincsem Parkban

„Karacs 20 éves, és 3 éves kora óta van velem, most is vele vezetem a bemutatót” – magyarázta Dénes, aki korhű paszományos zubbonyt viselt. „Kazahsztáni ló, kistermetű, szívós és jó idegrendszerű. Kimondottan könnyűfegyveres harcmodorra tenyésztették. Több ezer éves szelektáció előzi meg egy-egy ilyen lófajta kinevelését. Ezek a keleti típusú lovak honfoglaló őseinkkel együtt jöttek be, és még a XX. század elején, a tőlünk nyugatabbra levő seregeknek is ilyen lovakat vásároltak. Sosem tűnt el hazánkból ez a típus, a magyar lótenyésztés róluk volt híres.„

„Mégsem engedhetünk el 10-12 rókát a pályán”

„Mindenki a saját lovával vesz részt a bemutatón, a lovakat pedig mobilistállókban tartjuk itt, a Kincsem Parkban„ – mondta Juhász Dénes. A lovas bemutató szakmai rendezője elárulta azt is, hogy hogyan tervezték meg a produkciót.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Szükségünk volt például mozgóvadakra. Elég nehéz lenne elengedni 10-12 rókát a pályán, ezért fantom állatokkal, 3D-s célpontokkal csináljuk a bemutatót. Ez a fajta látványosság a közönségnek nagyon tetszik. A tematikát illetően egy pusztai korral indulunk, agarász és solymász bemutatóval. Azután egy Árpád-házi, majd egy vegyesházi kor következik, és egy törökvész korabeli résszel zárjuk, amikor már a fekete lőporos fegyverek is jelen voltak a vadászatban” – ismertette a rendező.

A műbölénytől rettegtek a lovak

„Minden elemét élveztük a munkának, ami egyébként nagyon nagy összhangot igényelt. Durván fél éve kezdtük el a felkészülést, de volt némi rutinunk, a csapat már régóta dolgozik együtt. A legnehezebb feladatok egyike volt megszoktatni a lovakkal a bölény kinézetű zsákot, amire szőrt húztunk. Ugyanis rettegtek ettől, hiszen egy lónak az az alap ösztöne, hogyha valami hirtelen megmozdul a környezetében, akkor menekül„ – emlékezett vissza a felkészülésre Juhász Dénes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?