INSIDER

Üzenetet rejtett a székelyudvarhelyi református templom tornya

Üzenet érkezett a múltból, a székelyudvarhelyi református templomban 1781-ből és 1862-ből származó időkapszulát találtak.
  • Szerző: Ripost

A templom felújítása a magyar kormány támogatásával a nyáron kezdődött meg és a munkálatokat az 1781-ben épült templom tornyának a felújításával kezdték. Az 1862-es felújítás óta érintetlen templomgömb rejtette az időkapszulát – adja hírül az erdélyi város honlapja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az 1781-es iratcsomó sajnos összetömbösödött, így annak tartalmára csak a restaurátori munka után derülhet fény. Az 1862-ben elhelyezett csomag több pénzérmét rejtett, a legrégebbi 1849-ből való.

A dokumentumokat piros-fehér-zöld szalaggal kötötték át, ennek a darabjai is megmaradtak. Az írott dokumentum nagyon jó állapotban van. Tartalmaz egy hosszabb szöveget, amiben részletesen leírják az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc udvarhelyi eseményeit és a korabeli kollégium diák-és tanárnévsorát. Ugyanakkor részletesen beszámolnak a szövegben a templom építéséről és az egyházközség történetéről is, ezért történelmi szempontból is jelentős a megtalált időkapszula.

Amikor befejezik a felújítási munkálatokat, újabb időkapszula kerül a toronygombba a jelen üzenetével a jövőnek, és a most talált tárgyak többségét is vissza fogják tenni oda.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?