INSIDER

Üresség a lélek mélyén: Soha nem volt még ennyire megrázó a bécsi újévi koncert

Drámai csendek a darabok között, üres nézőtér: ez az idei, bécsi újévi koncert. A koronavírus erre is rányomta a bélyegét.
  • Szerző: Ripost

Idén is megrendezték a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét a Bécsi Zeneegylet Aranytermében. 1987 óta 90 országban, Magyarországon is minden újév délelőttjén, 11:15-től közvetítik az újévi koncertet. Rengeteg magyarnak hagyományos programja ez évtizedek óta.

Idén azonban sajnos ez sem olyan, mint ahogy megszokhattuk. A nézőtéren üres székek állnak, a darabok között pedig hosszas csend hallható. Hiába változatlan minden más, idén is csodálatos a díszítés, a zenekart Riccardo Muti vezényli idén. A nézők hiánya, az üres székek azonban szíven üti az embert, ahogy a csend is.

„Szükségünk van a reményre. Még ha nem is lesz közönség a Musikverein termében, a béke és a reménység üzenetét fogjuk küldeni a közönségnek szerte a világban”- nyilatkozta két nappal ezelőtt Muti.

Az online tapsolók a világ minden tájáról

Az első rész végén, a szünet előtt azonban online tapsot játszottak be, 7000 ember, a világ minden tájáról hangüzenetben küldte el tapsolását egy felhívásra, ezt lehetett hallani, miközben a zenekar az üres széksorok előtt állt, illetve az online tapsolók fotóit is vetítették közben.

ITT nézheti a közvetítést, aminek Bősze Ádám műsorvezető a házigazdája idén is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?