INSIDER

Nyugdíjas egység vadászik a magyar unokázós csalókra

Piroska néni, Ferenc, Sándor és a két János bácsi nem ismerik a tréfát, ha valakit törvényszegésen kapnak. Törökbálinton óvják a rendet és a nyugalmat.
  • Szerző: Buster

Szemerkélt az eső a törökbálinti Hunyadi utcában. A borongós időben egy sárga mellényes férfira lettünk figyelmesek, aki lassan, de határozott léptekkel közeledett felénk, majd tisztelegve jó napot kívánt. Kezdődik a polgárőri szolgálat, és itt van a bázis, ahonnan járőrözni indul a kis csapat, immáron 13 éve.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyugdíjas polgárőrök

Minden nap járőröznek a nyugdíjas polgárőrök (Fotó: Bors)

„Azóta sok mindent láttunk, hallottunk és csináltunk már. Ismerjük a város összes zegét-zugát csakúgy, mint az itt élő embereket. Rengeteg rendezvényt biztosítottunk, ételt osztottunk és segítünk ott, ahol tudunk” – meséli a Borsnak az egyik alapító, Piroska néni. Mint mondja, megalakulásuk óta rengeteget javult a közbiztonság, ami részben nekik is köszönhető. A 90-es években ugyanis nagyon rossz volt a helyzet, ezért a lakosság kezdeményezésére egyre-másra alakultak különböző „önvédelmi csoportok”, amelyek 1991. április 24-én szövetségbe tömörültek, és létrehozták az Országos Polgárőr Szövetséget a bűnözők bánatára, hisz a polgárőrök jobban ismerik a helyi embereket és viszonyokat, mint a rendőrség.

Nyugdíjas polgárőrök

Törökbálinton rend van és fegyelem (Fotó: Bors)

„Egyszer az Anna-hegyen öt bűnözőt fogtunk el. Arra lettünk figyelmesek, hogy hordják el a vasat. Kérdeztem tőlük: hová viszik? Erre azt mondták, hogy megkérte őket a Pista bácsi, hogy takarítsák el a lomot, mert eladta a telket. De tudtam, hogy ez Jóska bácsi telke, így rögtön lebuktak a színesfém-tolvajok” – mesélte János, aki hozzátette: ehhez a munkához kell egy kis csibészség, nagy adag empátia, figyelem és szakmai elhivatottság, ami az egykori rendőrnek, a volt körzeti megbízottnak, Kaló Ferencnek köszönhető.

„Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi rendőrséggel és gyakran segítjük ki egymást. Szerintem a polgárőrség egy olyan űrt tölt ki a hivatalos szervek és a lakosság között, ami olykor pótolhatatlan. Erre más országokban is rengeteg példát látunk, gondoljunk csak a csendőrségre a franciáknál vagy az olaszoknál” – nyilatkozott a Borsnak Kalló Ferenc, a Törökbálinti Városőrség szakmai vezetője. Az egykori rendőr azt is elárulta, kampányokat szerveznek, hogy megvédjék az időseket az unokázós csalókkal szemben, hiszen ezzel a módszerrel az egész országban sok nyugdíjast vertek át, ezért fontosnak tarják, hogy a törökbálintiak figyelmét is felhívják erre az aljas átverésre.

Nyugdíjas polgárőrök

Az unokázós csalókra is felhívják az idősek figyelmét (Fotó: Bors)

„Becsengetünk az idősekhez, és figyelmeztetjük őket, ne dőljenek be az ilyen hívásoknak. Ha ilyet tapasztalnak, akkor szóljanak a rendőrségnek vagy nekünk” – fogalmazott Feri bácsi, akinek nagy bánata, hogy szinte csak öregek vannak a csapatban. „A fiatalok mindig dolgoznak, nem érnek rá. Én is akkor lettem polgárőr, amikor már nyugdíjas lettem, és csak akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos az idősek és a rászorulók támogatása és védelme” – zárta a korábbi rendőr.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?