INSIDER

Újabb Wizz Air-botrány: vakvezető kutyája miatt nem szállhatott fel a gépre Máté

A fiú előzetesen többször is szólt a társaságnak, mégsem engedték fel a járatra.
  • Szerző: Ripost

Annak ellenére sem engedték felszállni a Wizz Air hétfő reggeli, Londonba tartó járatára Móricz Mátét és vakvezető kutyáját, Fülöpöt, hogy az állat minden egészségügyi papírja rendben volt.

"Két hónapja foglaltuk le az utat. Akkor jeleztem, hogy segítőkutyával utaznék. A repülés előtt 72 órával sikerült elérnem az ügyfélszolgálatot, ahol közölték, lefoglalták a helyünket, várnak minket szeretettel" – kezdte Máté. "A szabály szerint a vakvezető kutyának az első sorban ülő gazdi előtt kell a földön feküdnie. Reggel azonban kiderült, hogy mégsem foglalták le a széket" – tette hozzá a fiú.

Felszállás előtt elkérték az összes iratát, közte Fülöp útlevelét, igazolványát és oltási könyvét is, amit ilyenkor kötelező magánál tartania. Ezekkel minden rendben is volt, ám a Wizz Air munkatársai közölték: hiányzik egy formanyomtatvány, amit a légitársaság weboldaláról kellett volna letölteniük.

"A helyszínen gyorsan kiderült, hogy az oldalon nem található ilyesmi" – mesélte Máté, aki kedden még mindig a történtek hatása alatt volt. – "Nem értettem az egészet, és azt sem, mit gondoltak, mihez kezdtem volna a kutyám nélkül?".

Mint mondta, előzetesen minden papírt elküldött, sőt még arra is megkérte az illetékeseket, hogy szóljanak a londoni reptérnek az érkezésükről, hiszen, ha valami nincs rendben, Fülöpöt 4 hónapra karanténba helyezik - írta a Blikk.

Mátéék órákig vesztegeltek a reptéren, mire a légitársaság tisztázta a helyzetet, aztán egy másik gépre felengedték a látássérült fiút és négylábú segítőjét.

"Az Egyesült Királyságban az Európai Unió más országaihoz képest szigorúbbak a rendelkezések, amelyek az állatok behozatalát szabályozzák. Budapesti földi kiszolgáló partnerünk a kísérőkutya minden engedélyét és szükséges papírját alaposan megvizsgálta, nehogy egy esetlegesen hiányzó irat miatt visszafordítsák a látássérült utast és a kísérőkutyáját Londonból. Az iratok átvizsgálása a tervezettnél tovább tartott, így utasunk sajnos nem tudott elrepülni az eredetileg tervezett reggeli járattal" – állt a Wizz Air közleményében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?