INSIDER

Újabb veszélyes járvány érkezett, rájuk jelent hatalmas veszélyt

Titokzatos járványként terjed egy kórság, ami elsősorban az ember legjobb barátját, a kutyáját fenyegeti. A négylábúak akár le is bénulhatnak a betegség miatt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hajdú-Bihar megyében az egyik napról a másikra több mint 100 eb lett rosszul. Gazdáik legnagyobb ijedségére többé nem voltak képesek a saját lábukra állni. A tünetek pedig azonosak voltak: mindegyikük hátsó végtagi gyengeséget mutatott.

Az eset miatt az állatvédőket és az állatorvosokat is riasztották, de még kézzel fogható magyarázat nem született a kedvencek hirtelen lebénulására. Egyesek szerint azonban köze lehet a nyers hússal való etetésnek, de ez még nem bizonyított – írja a Blikk.

Lepedő 02

Egy régi lepedőből új kutyaágy-huzat lehet
Fotó: Pixabay.com

A rejtélyes kórság Debrecenben mutatkozott először, majd két héttel később az ország más pontjain is hasonló rosszullétekről számoltak be. Még Budapesten is felütötte a fejét a jelenség.

„Többnyire piacról vásároltam igazi, tanyasi csirkét, illetve vadhúsokat adtam neki, de előfordult, hogy boltban vettem fóliázott terméket. Végül egyik napról a másikra már nem állt lábra, elkezdtek sorvadni az izmai és rengeteget fogyott. Hat orvos sem tudta megmondani, mi baja, külföldön derült ki, hogy toxoplasma nevű baktérium volt a csirkehúsban, attól kezdett bénulni. Szerencsére hamar észrevettem a panaszokat, így a gyors segítségnek hála mára teljesen felépült. Azóta táppal etetem” – árulta el Ármin, akinek saját mentett kutyája került veszélybe, pedig minden egyes alkalommal gondosan megtisztította a húsokat.

A lap által megkérdezett Dr. Sipos Attila állatorvos nem biztos abban, hogy a bénulást valóban toxoplasma okozhatta. Ám mindenkit óvatosságra int, ha nyers hússal akarják etetni kedvencüket.

Az így egyelőre titokzatos betegség tünetei közzé tartózik, hogy a kutya sántítani kezd, gyakran leül. Nem képes hosszabb távokat megtenni. A hátsó lábak időlegesen lebénulnak, és nem tud ráállni. A legtöbbjük szerencsére kezelés nélkül is képes meggyógyulni, de ez akár fél évig is eltarthat.

A kapcsolat a kórság és a betegség között még nem igazolt, de az biztos, hogy ront a helyzeten.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?