INSIDER

Újabb sikeres műtéten estek át a szétválasztott sziámi ikrek

Rabián és Rukián is rekonstrukciós műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata kedden és szerdán Bangladesben.
  • Szerző: Ripost

Mint a megírta, dr. Csókay András Dhakkába utazott, hogy újabb veszélyes műtétet végezzen el a sziámi ikreken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Cselekvés Alapítvány

A műtét előtt imádkozásra kérte a híveket a magyar idegsebész.

Kiderült: a műtét sikerült!

„A hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.„- közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Fotó: Cselekvés Alapítvány

Megtudtuk: Rukia koponyacsontpótláson esett át december 3-án. A műtétet Dr. Csókay András és Dr. Valálik István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész végezte.

Fotó:Cselekvés Alapítvány

A műtét azért volt kockázatos, mert Rukiánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja.
Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető-hangsúlyozták.
Rabeja hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Dr. Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első negyedében kerül sor.

És ezeket olvastad már?