INSIDER

Újabb ijesztő tünet: csomókban hullik a haja sok koronavíruson átesett embernek

Egyre több koronavírus-fertőzött számol be nagyon erős hajhullásról. Akadnak, akiknek már a fertőzés alatt is, sokaknak viszont már a gyógyulásuk után hetekkel jelentkezik az ijesztő tünet. Ha csomókban hullik a haj, azonnal fel kell keresni az orvost.
  • Szerző: Ripost

Fáradtság, mozgásszervi és pszichés problémák, csökkent koncentráció. Csak néhány az eddig ismert Covid-19 szövődmények közül. Most egy újabb ijesztőről írnak nagyon sokan. Az erős hajhullásról a egy hajgyógyászt is megkérdezett. Szerinte alapvetően nincs ok az aggodalomra, természetes folyamat, hogy a haj komolyabb fertőzés esetén hullik, ám ha ez drasztikus, vagy csomókban történik, azonnal fel kell keresnünk egy orvost! Mindemellett a tömeges beszámolók alapján az újabb tünet ékes bizonyítéka annak, hogy a koronavírus-fertőzés veszélyes.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció Fotó: pixabay

„Marék számra szedtem ki a hajam”

A Facebook koronavírussal foglalkozó csoportjait elárasztották az ideges kommentelők, több tucatnyian számoltak be a fertőzés okozta hajhullásról.

Fotó: Facebook

Gabriella: „Kezdetben nekem is nagyon hullott a hajam. Igaz, régebben is előfordult, egy évben kétszer.”

Ágnes: „Marék számra szedtem ki a hajam, 9 hétig voltam Covid pozitív. Javult valamennyit, de még mindig nem az igazi.”

Renáta: „Nekem nem is volt olyan durva tünetem (pl. elmaradt a magas láz), de fele hajam odalett...csomókban hullott, vagy 2-3 hónapig, nemrég állt le...”

Eszter: „November óta hullik, jövő héten egyeztetek a fodrásszal, mit javasol rá”

Fotó: Facebook

Lapunknak Székely Mária hajgyógyász elmondta: a hajunk a keringésünkből „táplálkozik”, és minden gyulladásra azonnal reagál.

„A haj egy jelzőrendszer, nem szabad elbagatellizálni, ha hullik, kivéve, hogy ha pontosan tudjuk, mitől van: pl. terhesség, vagy egy komoly betegség. De hullhat akár egy megfázástól, egy rossz fogtól is, és persze a koronavírus-fertőzéstől is. Egyébként a 100-120 szál elvesztése naponta még normális” – emelte ki a szakember.

Székely Mária hajgyógyász Fotó: Ripost

Székely Mária azonban felhívta a figyelmet, hogy akkor mindenképpen orvoshoz kell menni, ha csomókban hullik a hajunk, de a koronavírus-fertőzést követő hajhullástól nem kell feltétlenül megijedni.

„Azt kell megvizsgálnunk, mit nem tettünk meg a kór legyőzése után, amit meg kellett volna tennünk. A legfontosabb: vissza kell állítani a szervezetünk normális egyensúlyát, hiszen az felborult! Ha azt tapasztaljuk a koronavírusból gyógyulás után, hogy még mindig hullik a hajunk, akkor az nem feltétlenül jelenti azt, hogy még mindig gyulladás áll fenn a szervezetünkben, inkább azt jelzi, hogy nem pótoltuk a szervezetünk számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, mert azok hiányoznak a hajunk „raktárából” – magyarázta a szakember, aki kiemelte: az a lényeg, hogy egyensúlyba állítsuk a szervezetünket.

Mi segíthet a hajhulláson?

Elsősorban pótolni kell a vitaminokat, ásványi anyagokat. De fontos a megfelelő mennyiségű mozgás is, és a lelki egyensúly visszanyerése, érdemes meditálni, jógázni a szakember szerint.

„Segíthet a rendszeres fejbőrmasszázs is, de ha bizonytalanok vagyunk, fordulhatunk hajgyógyászhoz” – emelte ki Székely Mária.

A szakember azt azonban kihangsúlyozta: ha a hajhullás nagyon erős, és már foltokban hullik, azaz kopasz foltok jelennek meg a fejbőrön, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert komolyabb gyulladás lehet a szervezetünkben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?