Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.05.15.

Újabb fontos részletek a családvédelmi intézkedésekről

Hiába támadja Brüsszel a magyar babaváró programot, a magyar kormány mindenképpen elindítja július 1-jétõl. Közzétették a falusi csok részleteit, kiderült, hogy sokkal többen kaphatják meg, mint eddig gondoltuk: minden tanyán élõ, ha van a telken lakóház. Az is kiderült, hogy aki vett már igénybe csokot, az is kérhet bõvítésre falusi csokot.

Babaváró támogatás, csok már használt lakásra is, jelzáloghitelekre nyújtott gyermekvállalási támogatás a második gyerekre is, a nagycsaládosoknak pedig autóvásárlási program. A kormány családbarát politikája tovább bővül július 1-től.

De mit is jelentenek ezek a segítségek pontosan? Összeszedtük a részleteket!

1. 10 millió forintos babaváró támogatás                              

10 millió forintot ad a kormány minden fiatal babát tervező házaspárnak, ami tetszés szerint bármire költhető. A pénz mindaddig egy kamatmentes kölcsön, amíg az igénylő házaspárnak nem születik 2019. július 1-jét követően 3 gyermeke, ám már az első gyermek megszületése után jól járnak a szülők. Az első gyermek születésekor 3 évig szünetel a kölcsön törlesztése, a második gyermeknél újabb 3 évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás 30%-át eltörlik, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennmaradó összeget elengedik.

A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg. Azok a házaspárok igényelhetik, akinek van magyarországi lakcímük, nincs köztartozásuk és nem büntetett előéletűek. Valamint a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41-et.

Feltétel még, hogy a házastársak legalább egyike minimum 3 éve, folyamatosan magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytasson, illetve külföldi TB jogviszonya legyen. Fontos tudni, hogy ilyen kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető.

Ha az igényléstől számítva 5 éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg a visszafizetésben.

 

2. Csok: már használt lakásokra is, a falusi csokkal bővítve

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) azért jött létre, hogy a babát tervező családok a gyermekek után vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak, melyet lakásvásárláshoz, építéshez, vagy bővítéshez használhatnak fel.

Kinek jár a CSOK? Meglévő gyermek esetén szinte mindenkinek. Házaspároknak, élettársaknak és gyermeküket egyedül nevelőknek is, a szülők életkorának vizsgálata nélkül.

A 12 hetes kort betöltött magzattól a 25 év alatti gyermekekig, illetve 25 éves kor felett a fogyatékos gyermekig mindenki után igényelhető a támogatás. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy nappali tagozaton felsőoktatási intézményben tanuljon.

Ám vállalt, vagyis később születendő gyermek esetén csak olyan házaspároknak, akiknek egyik tagja 40 év alatti. A szülői életkort kizárólag a CSOK igénylés pillanatában vizsgálják.

Jó hír, hogy a CSOK mellé kapható kedvezményes hitel július 1-től már használt lakásokra is felvehetők, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

A CSOK eddig nem volt igényelhető korszerűsítésre, ezért újdonság, hogy a korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni.

A július 1-jén induló falusi CSOK 2486 kistelepülésen is jár használt lakás vásárlásra is 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek esetén 2,6 millió, legalább 3 gyermek esetén 10 millió forint összegben 2022 közepéig. A felvett összeg fele fordítható csak vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználni. Mi számít korszerűsítésnek? Például közmű bevezetése, fürdőszoba, mosdó létesítése, központi fűtés kialakítása, épületszigetelés, nyílászárócsere, tetőfelújítás, kéményépítés, illetve -korszerűsítés, belső terek felújítása, valamint melléképület felújítása és kerítés építése, korszerűsítése.

A falusi CSOK mellé is felvehető a legfeljebb 10, illetve 15 milliós kamattámogatott lakáskölcsön. A falusi CSOK országosan elérhető minden tanyán, ahol van ingatlan.

Ha valaki a kérelem a benyújtása előtt vett fel csokot korszerűsíteni vagy bővíteni, akkor ugyanazon gyermek után igénybe veheti a korszerűsítési/bővítési támogatást, és nem kell levonni a már igénybe vett CSOK-ot.

 

3. Jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése

2018. január 1-től a harmadik és további gyermekeket vállaló családok gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthették lakáshitel-tartozásukat. Július 1-től már a második gyermeküket váró családoknak is elengednek 1 millió forintot, a harmadik gyermek születése után pedig ez az összeg 4 millió forintra emelkedik. Csak a gyermek születését megelőzően felvett hitelre jár a támogatás. A kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.

 

4. Támogatás nagycsaládosok autóvásárlásához

Július 1-től a legalább három gyermeket nevelő nagycsaládosok kaphatnak 2,5 milliós támogatást, ha legalább hétszemélyes autót vesznek. A támogatás legfeljebb az autó bruttó árának a fele lehet.

Az autót csak azután lehet megvenni, ha a jogosultságot megállapító határozat véglegessé vált. A pozitív döntés után fél éven belül meg kell kötni az adásvételi szerződést. A kincstár 15 napon belül utalja a pénzt közvetlenül a kereskedőnek. A kérelem benyújtására 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség.

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a támogatást, harmadik gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Az autót három évig nem szabad eladni és átalakítani. A kereskedőnek a saját költségén kell egy "Családbarát Magyarország" logót elhelyeznie az autón, amelyet három évig nem lehet leszedni.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát