Létrehozva: 2019.07.18.

Újabb döbbenetes tanúvallomások a Hableány katasztrófájáról

Még tart a Hableány május 29-i tragédiájának a feltárása, a rendõrség elemzi és összeveti a tanúvallomásokat és más bizonyítékokat, szakértõk dolgoznak a számukra feltett kérdések megválaszolásán.

Mint azt megírtuk, a %Ripost% birtokába került a tanúvallomások több mint 300 oldalas leirata. Most minden kommentár nélkül ezekből idézünk néhány drámai részletet.

A Viking Sigyn utasa: „Láttam, hogy a kis hajó elé fordul a nagy hajónak, amely eltalálja. A kis hajón a fedélzeten láttam két hölgyet, akik az ütközéskor egyből a vízbe ugrottak.”

A Navinfo rádiódiszpécsere: „A baleset időpontjában arról rögtön nem értesültem, csak percekkel később, amikor a Viking Sigyn nevű hajónak vélhetően a kapitánya jelentett nekünk arról rádión. Úgy emlékszem, hogy elég rosszul hallottam, értettem őt, ráadásul egyszerre beszélt oroszul, németül, angolul, így vissza is kellett kérdeznem tőle. Akkor, ezek után is csak annyit vettem ki a szavaiból, hogy „havaria” történt. Ráadásul nem is a 16-os segélyhívón jelentett, hanem a 22-es csatornán, így eltelt egy kis idő, mire megállapíthattam, hogy emberélet van veszélyben.”

A Viking Sigyn matróza:

„Kb. 20 percet lehettem lent (a kabinban), amikor éppen átöltözés közben kipillantva a hajó egyik oldalablakán, amely a víz szintje fölött csak 30-40 centire van, azt láttam, hogy ott egy személyt visz, sodor a víz, azzal együtt már hallottam azt is, hogy sikoltozik.

 

Csak egy emberi fejet láttam a sötétben, azt sem tudtam megítélni, férfi-e vagy nő. Csak egy nadrágot rántottam magamra, a kabinból egymagam hátra mentem a mentőcsónakhoz, hogy azt vízre tegyem. Futás közben kiabáltam az éppen az irodájukban lévő két gépésznek, hogy „ember van a vízben!”

A Viking Sigyn matróza: „Ahogy lenéztem, láttam, hogy 8-10 embert vitt a Duna sodrása, akik sikoltoztak, ekkor mást nem láttam. A közelemben volt egy mentőgyűrű, azt magamhoz vettem, majd a hajótest végére futottam és ott bedobtam a Dunába. Már láttam, hogy a sodrás elvitte őket messzire.”

A Viking Sigyn üzemeltetőjének képviselője: „A hot line híváslistája alapján meg tudom mondani pontosan, hogy Jurij 21 óra 28 perckor lépett velem kapcsolatba és 1 perc 39 másodperces hívás alatt tájékoztatott a balesetről. Õ annyit mondott nekem németül, hogy ütköztek egy kis hajóval és páran beleestek a vízbe.”

A Hullám nevű hajó vezetője: „…üresbe tettem a hajót és megláttam, hogy előttem emberek kapálóznak a Dunában. Én úgy emlékszem, hogy öt embert láttam ekkor... A két kollégám a farrésznél két embert kifogott, ezt láttam, de behúzni nem tudták, tartották őket.”

A Lágymányos nevű hajó Hullámon lévő matróza: „Emőke lassított, mert ő már látta, hogy a híd alatt volt a Viking és a Hableány. Kérdőn mondta, hogy mit kóvályog ott a Hableány a Viking előtt… hallottuk a rádión, hogy ember a vízben. Én rögtön a hajó fara felé mentem, ahol a mentőfelszerelés található, néztem a vizet. Először a fauszadékot láttam, majd észleltem egy fejet és akkor láttam, hogy nem egy, hanem öt ember van a vízben...”

 

Hogy mi történt ezután, illetve miként nyilatkozott a baleset helyszínére elsőként érkező Onyx kapitánya, s hogyan mentett emberéletet a Halászbástya matróza? Kiderül a csütörtöki Ripost napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten