INSIDER

Ilyen lesz az Új Nemzeti Galéria – külföldi szakemberek méltatták az elképzelést

A világ legelismertebb múzeumtervező szakemberei a berlini Múzeum-szigetnél is izgalmasabbnak nevezték a Liget Budapest Projektet az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár szombat esti panelbeszélgetésén.
  • Szerző: Ripost

Az Új Nemzeti Galéria megépítésével lehet teljes a kulturális beruházás – vélik a világ legelismertebb múzeumtervező szakemberei, akik a társadalom és a gazdasági élet katalizátoraként működő kulturális beruházásnak nevezték a Liget Budapest Projektet az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár Építkezés a művészet és kultúra bázisán című, szombat esti panelbeszélgetésén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ilyennek álmodta meg a tervező a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria fogadóterét Fusion Studio TIFF File

Emlékeztettek rá, hogy bár már számos elem megvalósult és nemsokára átadják a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot, a nagyszabású kulturális beruházás akkor lenne teljes, ha a Pritzker-díjas japán építésziroda, a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria is megépülhetne a Petőfi Csarnok helyén, ahová tervezték. A nemzetközi szaktekintélyek egyetértettek abban, hogy a Liget Budapest Projekt egyedülálló kulturális fejlesztés, ami hatalmas előrelépést és vonzerőt fog jelenteni Budapestnek.

Így néz majd ki alkonyatkor a tájba illeszkedő Új Nemzeti Galéria Fusion Studio TIFF File

- Attól lehet ma sikeres és vonzó egy város, ha gazdag kulturális élettel és élhető közterekkel rendelkezik – mondta a beszélgetésen David Greenbaum, a világ egyik legelismertebb múzeumtervező szakembere. Serena Di Giuliano olasz építész, a SANAA tervezője kiemelte, hogy az Új Nemzeti Galériát úgy tervezték meg, a majdani látogatók a parkból szinte észrevétlenül sétáljanak be a múzeumba, ezért az épületet a Városliget kiterjesztéseként tervezték meg.

Az Új Nemzeti Galéria egy olyan, világviszonylatban is korszerű, a 21. századi kihívásoknak megfelelő, közel 50 ezer négyzetméteres otthont kap, amely méltó a Városligetben már több mint egy évszázada megépült intézményekhez és az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk anyagához. A múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki, melyet a világ egyik legjobbnak tartott építészirodája, a Pritzker-díjas japán SANAA (magyar partnere Bánáti + Hartvig Építész Iroda) nyerte el.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?