INSIDER

Új kutatási eredmény: 10 évet is öregedhet az agy a koronavírus miatt

Ijesztő szövődményre figyeltek fel a kutatók a Covid-ból felgyógyult embereknél. Európában emlékezetromlást, az Egyesült Államokban emlékezetvesztést tapasztaltak. Újabb okok, hogy odafigyeljünk a megelőzésre.
  • Szerző: Ripost

Súlyos, visszafordíthatatlan következménye lehet a koronavírusnak – állítják a szakemberek. Bár sokan tünetek nélkül átesnek a betegségen és szép számmal vannak, akik szövődménymentesen kigyógyulnak a vírusból, akadnak olyan ritka esetek is, amikor a kór miatt az agyat éri károsodás. Londoni kutatók szerint sok gyógyult betegnél kognitív problémák léptek fel szövődményként – írja a Reuters.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Kiderült: a beteg agyának teljesítménye egyes esetekben annyit romlott, mintha 10 évet öregedett volna. „A mentális hanyatlás, amit tapasztaltak, az agy öregedésével egyenértékű. A gyógyult embereknél, köztük olyanoknál is, akiknek nem voltak súlyos tüneteik, jelentős kognitív hiányosságokat mutattunk ki„ – közölte Adam Hampshire, az Imperial Collage London orvosa.

Fotó: MTI

A kognitív tesztek azt mérik, hogy az agy milyen jól teljesíti a feladatokat: például hogy emlékszik valaki a szavakra vagy hogyan köti össze a pontokat egy rejtvényen. Az ilyen teszteket széles körben használják az agy teljesítményének felmérésére olyan betegségek esetén, mint például az Alzheimer-kór, és segíthetnek az orvosoknak az ideiglenes agyi károsodások értékelésében is. Az Imperial Collage London 84 ezer embert vont be a tanulmányba, a gyógyult koronavírusos betegekkel kognitív teszteket töltettek ki. Kiderült: a legrosszabbul azok az emberek teljesítettek, akik kórházban voltak koronavírussal. A gyógyultak közöl többen is rossz eredményeket produkáltak, viszont nincs összehasonlítási alap, mert a betegség előtt nem volt felmérve ezeknek az embereknek a teljesítménye.

A tanulmányt, éppen ezért más tudósok fenntartással kezelik: „A résztvevők kognitív funkciója nem volt ismert a COVID előtt, és az eredmények szintén nem tükrözik a hosszú távú gyógyulást – tehát a kognícióra gyakorolt bármilyen hatás rövid távú lehet” – mondta Joanna Wardlaw, az Edinburgh-i Egyetem neurológus professzora. Ugyanakkor az aggyal kapcsolatos koronavírus-szövődményekről számoltak be az Egyesült Államokban is, ott emlékezetvesztésről számoltak be több beteg esetében a gyógyulás után.

Barta Sylvia a koronavírus után: Úgy érzem, mintha tíz évvel idősebb lennék!

A csinos időjós idén tavasszal esett át a koronavíruson, de azóta is küzd a megmaradt tünetekkel.

Fotó: TV2

„Korábban nem okozott gondot az egész napos pörgés, és most is haladok efelé, csak egyelőre még úgy érzem magam, mintha tíz évvel idősebb lennék” – mondta el a műsorban az időjós, aki egyéb maradék tünetekről is beszélt.

A napsütésre például érzékeny Sylvia bőre, ráadásul sokszor nagyon hamar kifárad.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?