INSIDER

Új helyet kell keresni a Bud Spencer-emlékfalnak!

Feldühödtek a Bud Spencer-rajongók, amikor valaki lefestette az óbudai Bud Spencer emlékfalon a színész portréját. A Ripost megtudta: a falat a graffitisek a magukénak tartják, és ha fel is kerül újra a szakállas sztár képe, újra és újra lefújják.
  • Szerző: MZ/x

Bud Spencer nem kerülhet vissza a Filatori-gátnál lévő falra! – jelentette ki egy ismert graffitis a %%nak!

Árvay Márton először a Fecebookon tett közzé egy bejegyzést, amivel sok ismert graffitis egyetértett.

Azt írta:

„Egy fotóról felmásolt portré NEM graffiti, hanem egy falfestmény, ami történetesen egy legálfalon volt, amit túlnyomórészt graffitisek használnak…. Ezen a falon átlagosan 3-4 hétig maradnak fent a munkák... ez a portré elég tekintélyes ideig volt megtekinthető. Azt senki se várja el, hogy egy zsebkendőnyi legálfalon örök helye van egy emlékportrénak, akárhány embernek is tetszik!

Az a fal mindig a graffitiseké volt!

Megkerestük Mártont, aki kizárólag a %%-nak nyilatkozott, mint mondta, azért, hogy „eloszlasson néhány tévhitet“ a filatorigáti emlékportréval kapcsolatban.

Híres graffitis és szervező

Árvay Márton a pályafutását graffitizéssel kezdte 15 évvel ezelőtt, azóta sok művészeti ágat kipróbált. Az elmúlt tíz évben félig absztrakt festményeket festett. Õ szervezi többek között a hazai graffitis kultúra egyik legjelentősebb nemzetközi eseményét, a Meeting Of Stylest.

 

- A Filatorigáton lévő graffitifal Magyarország első számú legális fala, és egyben a legforgalmasabb is. A hazánkba látogató külföldi művészek is előszeretettel látogatnak el ide - mondta el kérdésünkre Márton. - Az egész országban nagyjából tíz olyan fal van, ahol mindenki legálisan, kedvére használhatja a festékszórókat. A legtöbbet a helyi közösségek tartják fent, és mindegyiknek megvannak a maga íratlan szabályai, ahogy ennek a „fila-falnak” is. Az egyik legfontosabb, hogy a graffitiseknek fedniük kell egymást.

Ez azt jelenti, hogy helyhiány van, így lefedjük egymás műveit. Többször előfordult, hogy ezen a falon négy órán át sem volt fent egy alkotás. Szintén alapszabály, hogy ha fedsz valamit, csinálj jobbat helyette! Régebben az is jellemző volt, hogy a nagyobb nevű művészek fedték le a kevésbé ismertekét, és a kevésbé ismert nem fújhatta le a nagy nevű művész alkotását, de ez a hagyomány lassan a múltba vész. Most odamegy a graffitis, elkészíti a művét, lefotózza, és elengedi!

Ha újra felfestik Bud Spencert, nem marad ott

Megkérdeztük Mártont, hogy ha a Bud Spencer portré alkotója újra felfesti a legendás színész arcképét, meddig fog ott maradni?

 - Mivel közel egy évig nem nyúlt hozzá senki egy olyan falon, ahol néha csak pár órát marad lefedetlen egy alkotás, biztos vagyok benne, hogy nem sokáig! Sőt, most már csak azért is le fogják fújni, és nem tiszteletlenségből. Egyszerűen lejárt az ideje, ennyi! Egyébként a készítője is tisztában van vele, hogy mik a szabályok a falnál – válaszolta.

Vérdíj van a graffitis fején

 Márton úgy hallotta: a Bud Spencer rajongói csoportban többen nyíltan megfenyegették azt a graffitist, aki lefújta a portrét.

- Egy helyen azt is olvastam, hogy úgy legyen lefedve a sírja, mint ahogy a portrét lefedte. Az egész dolog túl van reagálva. Válasszuk el a graffitit a festménytől, a graffitis falat pedig az emlékfaltól! Akinek pedig annyira hiányzik a portré a falról, az rendeljen egy otthon kiakasztható képet a művésztől! Azt biztosan nem fújja le majd senki, és még a művészt is támogatja – tette hozzá a graffitis.

A részletek a szombati napilapban!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?