INSIDER

Ügyes trükkel drágítják a számlákat a bankok

Európában nálunk a legdrágább a bankolás a jegybank tanulmánya szerint, a bankok most mégis sorra drágítják a költségeket. Van, ahol évi több száz, máshol meg több ezer forinttal! Miért sarcolnak meg minket ennyire?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Sorozatban emelik a díjaikat! Ügyes trükkel növelik a profijukat a hazai bankok. Az MKB például szinte az összes korábbi számlacsomagját megszüntette, és drágábbakat vezetett be. Az OTP május 1-jétől a Prémium szolgáltatás kedvezményes feltételeit szigorította.

Évi több ezer forint is lehet a drágulás

Május 15-étől a Budapest Bank emeli a bankszámlák költségeit havi 3-5 százalékkal, vagyis éves szinten több ezer forint is lehet a drágulás, ha valaki gyakran fizet átutalással. A CIB június 1-jétől drágít, van, ahol havi 60, más csomagoknál havi 120 forinttal, ami éves szinten már csaknem 1500 forint, és emelik az átutalások költségeit is, tehát sok átutalásnál már több ezer forintos is lehet az emelés. A K&H már április 1-jétől emelte a lakossági bankszámlacsomagok díját. A kártya éves díja körülbelül 160 forinttal emelkedett. Havi szinten a banki szolgáltatásért 40-70 forinttal kell többet fizetni. A számlavezetés havi díja június 1-jétől 20-60 forinttal tovább emelkedik, a drágulás az alacsonyabb jövedelműeknél magasabb, elérheti az évi ezerforintos nagyságrendet. Lépését a K&H a magasabb betétbiztosítási díjakkal indokolja.

 

Miért drágább nálunk bankolni, mint a németeknél?

Mindez azért döbbenetes, mert már eleve Magyarországon a legmagasabb a bankolás díja. A Magyar Nemzeti Bank idei tanulmánya szerint „az összes vizsgált európai ország közül a magyar lakossági fogyasztók relatív terhei a legmagasabbak”, és ez külön-külön az alacsony, átlagos és magas jövedelműeknél is igaz.

A jegybank 11 országot vizsgált meg, köztük a németeket, olaszokat, franciákat, svédeket, dánokat, és ez alapján állapította meg, hogy itt a legdrágább a bankolás.

Az MNB ezért azt szeretné, hogy a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is térjenek át a bankok a csomag alapú árazásra, ami azt jelenti, hogy egy egyszeri, havi költség megfizetése után minden más ingyenes, így mindegy, hogy az ember hányszor vesz fel pénzt bankautomatából vagy fizet átutalással, bankkártyával.

 

Csak a profit a cél

Vajon miért sarcolják meg újra az embereket a bankok most, amikor az európai uniós országokat nézve nálunk az egyik legmagasabb a bankolás költsége?

 

Mivel sokat költenek digitalizációra, ezzel akarják kompenzálni a kiadásaikat

– mondja a %%-nak Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzpiaci szakértője.

„Pontos számokat nehéz lenne mondani a drágulás mértékéről. Ez függ egyrészt a rendszeres jövedelem nagyságától, az átutalások mennyiségétől és még sok egyébtől. Általánosságban azt mondhatom, hogy a drágulás havi szinten pár száz forinttól több ezerig is terjedhet. A bankok egyébként azzal is szoktak trükközni, hogy bizonyos tranzakcióik olcsóbbak, mások drágábbak "– mondja Trencsán Erika, aki arra is kitért, hogy jogosan háborognak-e azok az ügyfelek, akiknek a bankjuk megszünteti a számláját, így kénytelenek egy drágábbra váltani.

 

A bank egyoldalúan is emelhet

A bankok megtehetik, hogy egyoldalúan módosítják a díjaikat. Sok nulla forintos számlavezetési díjas számlacsomagot például kivezetnek a rendszerből, hogy így tegyék fizetőssé a számlákat. Ám azt fontos tudni, hogy ha egy bank nem szünteti meg az adott számlacsomagfajtát, akkor az ügyfél nem köteles egy másik, magasabb díjúra váltani – magyarázza a pénzpiaci szakértő.

Trencsán Erika arra is kitért, hogy a jelek szerint hiú ábránd volt azt hinni, hogy ha júliustól bevezetik az azonnali átutalási rendszert, az nagyobb versenyt hoz majd a bankok között, így esetleg az árak is csökkennek.

„Nos, úgy látszik ez nem fog megvalósulni, ugyanis a bankok mindenáron arra törekednek, hogy profitot hozzon a tevékenységük"

– mondja a szakértő.

 

Kényelemből nem szeretünk bankot váltani

A Magyar Nemzeti Bank is megerősíti: a bankoknak jogában áll a bankszámlaszerződéseket egyoldalúan is módosítani, de a módosítást megelőzően 15 nappal ezt hirdetményben közölniük kell. Plafon a díjakban nincs. Ha ez nem tetszik az ügyfélnek, odébbállhat és kereshet más bankot.

De a magyarok többsége nem szeret bankot váltani, miközben ezt ma már nagyon egyszerű megtenni. De úgy tűnik, érdemes: ha valakit nem köt egy hitel a bankjához, nézzen körül, és váltson!

 

 

Hol a legolcsóbb a bankolás?

A Money.hu kalkulátora szerint ennél a három banknál a legolcsóbb a számlavezetés hosszabb távon.

 

Éves összköltség kezdetben                                           Később

 

Gránit Bank        0                                                                 0

Magnet Bank    1967                                                           1967

K&H                    1080                                                            3605

 

Könnyű váltani, és mindent elintéz az új bank! Kevesen tudják, hogy létezik Magyarországon egy úgynevezett egyablakos bankváltási lehetőség. Ennek lényege: a bankjával elégedetlen ügyfél keres magának egy másik bankot, amelynek munkatársai 13 munkanapon belül mindent elintéznek. Áthozzák például az összes közműszolgáltatóval kötött utalásokat a régi banktól, jelentősen megkönnyítve így a váltást.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?