Létrehozva: 2020.04.29.

Türelmetlenek a magyarok: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Egyetlen nap alatt több mint 1200 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük a kijárási korlátozás megszegése miatt, több száz esetben helyszíni bírság és feljelentés is történt.

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, amikor lehetőség van a korlátozások fokozatos, szigorú menetrend szerinti enyhítésére. Megjegyezte: a korlátozások enyhítésekor továbbra is fokozottan kell figyelni az idősekre – írja az MTI.

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs nevében megköszönte a koronavirus.gov.hu oldal látogatóinak, hogy követik a járvány hivatalos tájékoztató oldalát. Mint mondta, március eleje óta 167 millió alkalommal tekintették meg az oldalt az érdeklődők, vagyis naponta több millióan keresik fel, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu és az operatív törzs tájékoztatását tekintik hiteles forrásban. Gál Kristóf megköszönte a lakosság bizalmát és jelezte, a jövőben is friss adatokkal, információkkal fognak szolgálni a koronavírus-járványról.

Kiss Róbert alezredes. Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Kiss Róbert tájékoztatása szerint kedden 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így szerdán 10 071 volt érvényben. Hozzátette: kedden 16 esetben kellett intézkedniük a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt, így március 12-e óta már 1325-ször intézkedtek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak a határon átadják a hatósági házi karantén elrendeléséről szóló dokumentumot, amiben felhívják a hazaérkező figyelmét, hogy a hatósági házi karantén hatálya a határátlépéssel megkezdődik és 14 napra hatósági házi karanténban kerülnek. Ezzel együtt átadnak egy piros figyelmeztető matricát is, amelyet az állampolgárnak a lakóhelyén, tartózkodási helyén kell kihelyeznie. A hatósági házi karantén elrendeléséről közigazgatási hatósági határozatot is kézbesítenek postán a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak.

Illusztráció/MTI/Komka Péter

Az alezredes jelezte: lehetőség van a hatósági házi karantén alóli mentesülésre, például, ha a hazatérő igazolni tudja, hogy a határátlépés előtt 14 napig járványügyi elzárás hatálya alatt volt külföldön, vagy ha a határátlépésnél az egészségügyi vizsgálat során nem mutatja a betegség tüneteit.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt kedden 1241-szer intézkedtek, ebből 559 esetben figyelmezettek, 371 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 311 esetben feljelenést tettek. Közölte azt is, hogy 296-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: már 78 eljárást rendeltek el rémhírterjesztés, 89-et csalás, 26-ot közveszéllyel fenyegetés, 17-et járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 56 gyanúsítottat hallgattak ki a büntetőeljárásokban.

Illusztráció/ Fotó: MTI

Közölte azt is, a belépő teherforgalomban Röszkénél van egyórás várakozás, valamint Csanádpalotánál a be- és kilépő teherforgalomban. Az alezredes egy kérdésre válaszolva közölte: Budapest közigazgatási területén a sebességhatárok kialakítására az operatív törzsnek nincs hatásköre, az a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Halálos tömegbaleset Budapesten: őket körözi a rendőrség – fotó

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 19.: a Bika szerencsés, a Skorpiót meglepetés éri

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban