INSIDER

Figyelmeztetnek az orvosok: ez a baj a tünetmentes Covidot leleplező jelekkel

Már több, mint egy éve tart a koronavírus járvány. Sokan azok közül, akik nem voltak igazoltan betegek, szeretnék tudni, átestek-e tünetmentesen a Covidon.
  • Szerző: Ripost

tünetmentes Covid gyakoribb, mint gondolnánk. Sokan átestek a betegségen úgy, hogy észre sem vették. De a vírus továbbra is intenzíven terjed, a hazánkban is megjelent brit mutáns a vuhaninál jóval több embert képes megfertőzni. A kutatások szerint a fertőzéses esetek körülbelül 30 százaléka tünetmentesen zajlik. Természetesen sokan szeretnék megtudni, hogy ők azok közé tartoznak, akik tünetmentesen átestek a fertőzésen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

tünetmentes covid

Fotó: Shutterstock

Rengeteg cikk jelent meg a témában, ahol 5, 7 vagy 10 tipikus jelet sornak fel, mely arra utalhat, hogy valaki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen.

A legtipikusabb jeleknek tartják a köhögést, a légszomjat, a gyomorpanaszokat, az íz- és szaglásvesztést, az agyi ködöt, a fáradtságot, a piros szemeket és a memóriazavart is.

Ezek valóban a legtipikusabb tünetei a koronavírusnak, viszont a legtöbb ilyen kísérőjelenség más ok miatt is előfordulhat, ezért megtévesztő lehet.

„Ezt csak egy speciális teszttel lehetne megállapítani, ahol a vérből kimutatják az antitesteket”magyarázta az Origonak korábban Szlávik János .

Tehát, ha tapasztaltuk magunkon bármelyik jelet vagy más okból azt gondoljuk, hogy átestünk már a víruson, érdemes ezt vizsgálattal kideríteni.

A szerológiai antitest teszt alkalmas annak a kimutatására, hogy valaki átesett-e a betegségen. Egy kis vérmintából mutatják ki, hogy van-e antitest az illető szervezetében. Az ilyen tesztnek 15 perc alatt megvan az eredménye. Bár a patikában is lehet kapni ilyen tesztet, de az nagyobb eséllyel mutat téves eredményt.

Ugyanakkor fontos tudni, még ilyen esetben is előfordulhat, hogy a teszt sem mutatja ki, hogy átesett a fertőzésen, mert olyan nagyon kevés antitestet termelt a szervezete.

Sőt, ha valaki néhány ilyen jel után elkönyveli, hogy ő már volt koronás, az hamis biztonságérzetet kelthet. Ha tapasztaltuk valamelyik jelet, akkor is be kell tartani a járványügyi szabályokat, maszkot kell viselni és ügyelni kell a távolságtartásra – figyelmeztetnek a szakemberek.

A negatív teszt és az oltás is hamis biztonságérzetet adhat. Senki ne tekintse magát védettnek egy negatív teszt vagy az oltás első adagja után. Sőt, a járványügyi szabályokat akkor is be kell tartani, ha mindkét oltást megkaptuk. Ugyanakkor az sem dőlhet hátra, aki átesett a betegségen vagy azt azt gondolja, hogy nála tünetmentesen zajlott le a Covid. A koronavírust ugyanis többször is el lehet kapni, amit számos példa igazol.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?