INSIDER

Ezzel válhat közép-európai centrummá Magyarország

Megtartották a századik tüdőtranszplantációval kapcsolatos sajtótájékoztatót, azóta még egy sikeres műtéten vannak túl a szakemberek. A tájékoztatón részt vett többek között Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.
  • Szerző: Ripost

A századik tüdőtranszplantáció alkalmából sajtótájékoztatót tartott prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója, dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebeszeti Klinikájának igazgatója, a program szakmai vezetője és prof. dr. Elek Jenő az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kásler Miklós

Kásler Miklós / Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma a január 25-én a Tüdőtranszplantációs Program keretén belül elvégzett századik tüdőátültetés volt, de mint kiderült: már a 101. műtéten vannak túl. Prof. dr. Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elárulta a 2015-ben induló Magyar Tüdőtranszplantációs Programmal kapcsolatban, hogy az rendkívül gyors tempóban jelentős sikereket ért el.

A beavatkozásokkal kapcsolatban prof. dr. Elek Jenő elmondta, ez mostanra már rutinná vált, és az intenzív terápia komoly orvostechnikai fejlesztéseken ment keresztül. Polgár Csaba, az onkológiai intézet főigazgatója arról beszélt, büszke a magyar tüdőtranszplantációs programra és az abban résztvevő kollégákra.

A tüdőtranszplantációs program indulását a kormány támogatta. A további fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy közép-európai centrummá váljunk, hiszen a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott az onkológiai intézet mellkassebészeti központja új műtőblokkjának kialakításához.

Az új tüdő

Sok betegeknél utolsó lehetőségként csak a szervátültetés marad. A műtét során a súlyosan beteg tüdőt új, egészséges donor tüdőre cserélik. A donor tüdőt egy olyan agyhalottnak nyilvánított egyénből veszik ki, akit előzetesen donációra alkalmasnak ítéltek. A tüdőtranszplantáció célja, hogy műtét után a betegnek jobb életminőséget és életkilátást biztosítson.

A miniszter kiemelte, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény. Sor kerülhetett az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz való csatlakozásra is. Ez azt is jelenti, hogy a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni – írja a Metropol.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?