INSIDER

Trükköznek a bankok: két hét alatt milliókról kell dönteniük a lakáshiteleseknek

Elkezdték kiküldeni a bankok a levelet a jelzáloghiteleseknek, amelyben felajánlják, hogy alakítsák át fix kamatúra a lakáshitelüket. Ezt a Magyar Nemzeti Bank javasolta, ám a kereskedelmi bankok trükköznek: alig hagynak időt az ügyfeleknek a sok millió forintról szóló fontos döntésre!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Időzített bomba ketyeg a lakáshitelesek alatt: ha elszállnak a kamatok, hirtelen nőhetnek a törlesztőrészletek.

A Magyar Nemzeti Bank ezért év elején ráparancsolt a bankokra, hogy levélben tegyenek ajánlatot fix kamatozású hitelekre. A bankok most mintegy 130 ezer, változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelet tájékoztatnak a kamatkockázatról, és a fix kamatra való átszerződés lehetőségéről.

Többféle számítást küld a bank

Sok jelzáloghiteles kap a napokban levelet a bankjától. Ez konkrét számításokat tartalmaz, mennyivel nő a havi törlesztőrészlet 1, 3 vagy 5 százalékos kamatemelés esetén. A becslés szerint minden 1 százalékos emelés havi 5000 forinttal növelné a törlesztőt egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos hitelnél. A bank ugyanakkor szerződésmódosítást ajánl 5 vagy 10 éves kamatrögzítésű vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelre.

 

Miért csak 2 hetet hagynak a fontos döntésre?

A számításokból is látszik, hogy nem egyszerű a döntés. A jegybanki ajánlás szerint legalább 30 napot kell rá adni. Így fogalmaz: „a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a Tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára.” Nos, a bankok éppen ezzel trükköznek: a postázási időt is beleértik ebbe.

„A bank június 7-i keltezéssel írta a levelet, és abban határidőnek július 22-t adja meg" – mesélte lapunknak Z. Éva, az egyik bank ügyfele. „Olyan, mintha meglenne a 30 nap, ám a postára június 27-én érkezett be az ajánlott levél, amit én csak július 4-én tudtam átvenni.

Vagyis alig több mint két hetem van meghozni ezt a fontos döntést.

Mi van, ha épp nyaral a család, és senki nem tudja átvenni a levelet? Lejár a 30 napom, és annyi? Miért nem a levél átvételétől számolják a 30 napot?"

Kerestük olvasónk bankját, mi van, ha önhibáján kívül elesik a módosítás lehetőségétől. Szerettük volna megtudni, van-e mód a határidő módosítására, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese úgy véli, a bank nem ragaszkodik a kitűzött határidőhöz.

„ A pénzintézetek folyamatosan, ütemezve tájékoztatják az érintetteket, hogy elkerüljék az esetleges rohamot" – tájékoztatta a %%-ot. „ A 30 napot szerintem attól a naptól kellene számítani, amikor az ügyfél bizonyíthatóan kézhez vette a levelet,

amennyiben a levélben más határidő szerepel, azt érdemes jelezni a banknak, minden bizonnyal orvosolják az adminisztrációs hibát

 – vélekedik.

 

Megér-e havi pár ezer forintot a biztonság?

Most mindenkinek fő a feje, aki ilyen levelet kap: megéri-e, hogy pár ezer forinttal nő a törlesztőrészlete, ám a következő 5 vagy 10 évben nyugodtan alszik, mert biztosan nem száll el a törlesztés? Azt ugyanis nem lehet előre tudni, hogy mikor, és legfőképp mennyire változik az alapkamat. Kicsit a tőzsdére vagy a szerencsejátékra emlékeztet az egész, hasonlóan, mint régen a devizahitelek: ha elszáll az árfolyam, rosszul jár, aki felvette, ha marad az árfolyam, jól. Most a kamattal ugyanígy rosszul lehet járni: aki nem vált fix kamatozásúra, azt kockáztatja, hogy elszáll a törlesztőrészlete, ha emelkedni kezdenek a kamatok. Ha viszont vált, biztosan többet fizet.

A %% Trencsán Erikát, a money.hu vezető pénzügyi szakértőjét kérdezte, arról, milyen szempontok alapján érdemes dönteni.

„ Évek óta alacsony az alapkamat, de közel sem biztos, hogy ez mindig így lesz. Sőt,

nagy valószínűséggel nem lesz tartható az alacsony kamatszint.

Ha pedig emelkedik az alapkamat, akkor a fix törlesztőrészlet „beszállópontja” is nőni fog. Úgy vélem, azoknak, akiknél a futamidő több mint a fele hátravan, érdemes fix kamatozásra váltaniuk" – magyarázza a szakember. „Azoknak, akik már túl vannak a félidőn, érdemes matekozni. Az 5 vagy 10 éves fix kamatozásnál befolyásoló tényező lehet a jövedelem, ami nem biztos, hogy lehetővé teszi a hosszabb távú kamatrögzítés választását. Mivel jelenleg komoly kamatverseny zajlik a bankok között, érdemes a saját bank ajánlata mellett más pénzintézetekét is megnézni, adott esetben bankot váltani. Igaz, a számok összehasonlításán túl érdemes megnézni a szerződésben szereplő végtörlesztési díjat is, mert az a fennálló tőke 1,5-2 százaléka is lehet! "– figyelmeztet Trencsán Erika.

 

 

Mennyivel nő a törlesztés, ha emelkedik a kamat?

Egy 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos változó kamatozású hitelnél körülbelül havi 5 ezer forinttal nő meg a törlesztőrészlet, ha 1 százalékkal nő a kamat. Ha 3 százalékkal nő a kamat, akkor 15 ezerrel, ha 5 százalékkal nő a kamat, akkor már havi 25 ezerrel nő a törlesztés. Ha azonban a kamatot 1 százalékkal magasabban fixálja 5 évre, mint a jelenlegi, akkor biztosan megnő a törlesztőrészlet 5 ezer forinttal, de akkor sem nő tovább, ha a kamat tovább emelkedik.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?