INSIDER

Tragédia a budapesti metróban: haláláért könyörgött a férfi

A Keleti pályaudvarnál halálra gázolta a metró Gergőt. A fiatalember kálváriájáról az édesanyja mesélt...
  • Szerző: Ripost

Tragédia történt múlt hétfőn a Keleti pályaudvarnál: egy fiatalember a metró elé vetette magát, életét már nem lehetett megmenteni. Mint kiderült, a drog- és alkoholfüggő, pszichésen is beteg fiatalt foglalkoztatta a halál, a főváros szívében robogó szerelvény örökre pontot tett egy ragyogó elme tragikus életútja végére.

Csodagyereknek írta le Gergőt az édesanya, aki szerint a fiú rajongott a fizikáért, energetikai mérnöknek tanult. Volt egy füzete, tele a találmányai leírásával.

„Soha életé­ben nem bántott senkit, emberszerető volt. Az utolsó négy évében a pszichiátriai betegségei miatt iszonyú szenvedéseken ment keresztül. A világ terhét akarta a vállára venni, de azt nem lehetett. Beleroppant” – így beszélt édesanyja Gergőről a Borsnak.

A 26 esztendős férfi négy és fél éve, tanulmányai félbehagyása után költözött ki édesanyjához, Mártához Angliába szerencsét próbálni. Azután kezdődött a kálváriája.

Érkezése után másfél évvel került be először Gergő a pszichiátriára. Paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, amely a későbbiekben elhatalmasodott rajta, s önbántal­mazási tünetekben is megnyilvánult. Súlyos pszichózisban arcát és testét csikkekkel égette, hatszor volt kórházban. A párjával együtt Márta mindenben próbálta támogatni Gergőt, aki az elviselhetetlen mellékhatá­sok miatt tiltakozott a kezelések során kapott gyógyszerek, injekciók ellen.

Két éve Londonban négy napra eltűnt. Mindenét elvesztette, nem tudott dolgozni, az utolsó időszakban már hajléktalanként tengődött. Nem jelent meg a havonta kötelező gyógykezelésén, így tavaly augusz­tusban, orvosi javaslat alapján – az angol állami költségén – haza­utaztatták.

Honvágya volt, kérte orvosát, segítsen neki hazatérni, hogy megnyugvást találjon a lelke. Itthon a vidéki, 83 éves nagymamájánál lakott, de Budapesten élő nagynénje és családja is támogatták őt. A hozzátartozók próbálták segíteni, ám egy átmeneti javuló időszak után – leszokott a kábítószerről, mert gyógyulni akart – rosszabbodott az állapota.

Az itthoni pszichiátriákról is megszökött, bár december végén önveszélyes állapota miatt kötelező kórházi kezelést írtak elő számára. Januárban hetekig kutattak utána, míg végül előkerült, de nem kórházi, hanem járóbeteg-gondozásra utalták, ahol meg is jelent, és a gyógyszerezést is elfogadta.

Már három éve azt mondta, nem a régi, s szeretné, ha eutanázia útján véget vetnének az életének

 

– sírta el magát a telefonban Márta.

Gergő februárban kezdett el dolgozni építőipari segédmunkásként, hétfő reggel munkába indult. Úgy nézett ki, van kiút a szenvedésből. Villámcsapásként érte családját a halálhíre. Szerettei teljesen összeomlottak.

 

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja az éjjel-nappal elérhető ingyenes segélyvonalat: 116-123.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?