INSIDER

Toronyóra lánccal, őrület, hogy mennyit költöttünk idén a karácsonyra

Rekordösszegben vásároltak a családok az idén a karácsonyi ajándékokat, kiegészítőket, élelmiszereket. A becslések szerint brutálisan nagy lesz a 2018-as kiskereskedelmi forgalom.
  • Szerző: Ripost

Idén 11,5 ezer milliárd forint körül várható a kiskereskedelmi forgalom  a Magyar Idők  szerint.

A lap kiemelte, hogy karácsony után is rekordmagasságban a lakossági fogyasztás az év végi leértékeléseknek, a készleten maradt termékek kiárusításának és az óév búcsúztatására való felkészülésnek köszönhetően.

Tavalyhoz képest az idén bő ezermilliárd forinttal nagyobb összeget hagytak a családok a boltok pénztáraiban, az értékesített termékek mennyisége több mint 6 százalékkal emelkedett. Változatlanul élénk a lakossági fogyasztás a két ünnep között, főként az élelmiszer-alapanyagokat, italokat kínáló áruházláncoknál, amelyekben már a szilveszter jegyében folynak a bevásárlások. Az egész évben tapasztalt ütemes bővüléshez hasonlóan a tartós fogyasztási cikkek piaca is élénk maradt karácsony után. Kiemelték: nem kevesen az ajándékok cseréje miatt keresik fel az üzleteket.

Decemberben 1200 milliárd forint körül alakul a bolti értékesítés, ami azt jelenti, hogy az év utolsó hónapjában a lakosság nagyjából 10 százalékkal költ többet tavaly decemberhez képest

- mondta a Magyar Időknek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hangsúlyozta: rekordot ér el a kiskereskedelem az idén, egész évben csúcson volt a lakossági fogyasztás.

„A családok jövedelmi helyzetének erőteljes javulását jól tükrözi, hogy folyó áron számolva a vásárlók 2018-ban összességében körülbelül nyolc százalékkal költöttek többet napi fogyasztási és tartós cikkekre" - fogalmazott Vámos György.

A főtitkár arról is beszélt, hogy a teljes magyarországi kiskereskedelem a tavaly mért 10 465 milliárd forintos forgalom után ebben az évben várhatóan 11,5 ezer milliárdos értékesítést ér el. A lap megjegyzi, hogy a két ünnep között sokan akarják kicseréltetni az ajándékba kapott termékeket. Ha azonban nem minőségi, csupán esztétikai probléma merül fel, gyakran a vállalkozó jóindulata szükséges ahhoz, hogy célt érjen a fogyasztó - olvasható a Magyar Időkben.

Az áru sikeres cseréjének mindenkor általános feltétele a nyugta megőrzése, valamint a felesleges termék újszerű állapotának védelme, lehetőség szerint az eredeti csomagolásban – közölték tanácsadók.

És ezeket olvastad már?