INSIDER

Egyre több gyerek küszködik torokkaparással – a háziorvos elmondta az okokat

Megkérdeztük dr. Bense Tamás családorvost. A szakember elmondta, hogy ezeknek a tüneteknek lehet-e köze a koronavírushoz.
  • Szerző: ripost

„Az utóbbi időben sok szülő hozta a gyerekét vírusos tünetekkel a rendelőbe, a torokkaparás is gyakori. Ez az iskola, óvoda megindulásával szinte egyidőben kezdődött el. Halmozottan fordul elő náthával, köhögéssel, torokfájással járó vírusos tünetegyüttes, de ez nem koronavírus” – nyugtat meg dr. Bense Tamás családorvos.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: drbense.hu

A szakember elmondta: a koronavírus fertőzéssel ezek nincsenek összefügésben, viszont igen nagy számban jelentkeznek. Hozzátette: ez a vírus szerencsére ártalmatlan. 4-5 nap alatt lezajlik a hőkiugrás, ennyi idő alatt véget ér a nátha is. A köhécselgetés egy picit tovább tarthat és a torokfájdalom is jellemzően tovább marad.

„Természetesen ilyen esetben is elkülönítjük a gyerekeket és nem engedjük közösségbe. Általában 7-10 nap után minden további nélkül visszaengedhetőek, addigra már teljesen tünetmentessé válnak” -magyarázta a szakember.

torokkaparás

Fotó: pixabay.com

„Nem kell egyből koronára gondolni, ha beteg a gyerek, még az orvosi rendelőbe sem kell feltétlenül elvinni„ – véli Bense doktor. Érdemes az orvossal telefonon konzultálni és követni a tanácsait. „Az elkülönítés nagyon lényeges, a bőséges folyadék javasolt, és láz esetén a lázcsillapítás. A hurutoldó tea nagyon jót szokott tenni, konkrétan a hársfateát javaslom. Ezen kivül sokat segít az orrcsepp, mert fontos, hogy szellőzzön át az orra a gyereknek. De antibiotikumra ennél a vírusnál nincsen szükség – tanácsolja a szakember.

Láz és egyéb tünetek esetén érdemes tesztelni

Viszont, ha a tünetek 4 napnál tovább tartanak és lázas állapot is kíséri, illetve más egyéb tünet is jelentkezik, abban az esetben egy koronavírus-tesztet érdemes megcsináltatni.

 

És ezeket olvastad már?