INSIDER

Török cégé volt a mérgezett paradicsom?

A hírekből tudta meg a hódmezővásárhelyi beszállító, hogy az áruházlánc visszahívta a fürtös paradicsomját – válaszolta a Ripost kérdésére Feczák Tamás a cég képviseletében. Sőt, még arról sincsenek meggyőződve, hogy az ő termékükről van szó.
  • Szerző: Ripost

Mint arról lapunk is beszámolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése nyomán, az egyik áruházlánc visszahívta a január 8. és 10. között árusított, lédig kiszerelésű, vagyis nem előre kimért fürtös paradicsomot, mert saját mérésük alapján a határértéknél több érésszabályozó etefont találtak benne. A vegyszer a mért dózisban legfeljebb hasmenést és gyakoribb vizelési ingert okozhat. Felmerült a kérdés, hogyan került az érésgyorsító a megengedettnél nagyobb mennyiségben a paradicsomba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Mint arról Feczák Tamás a -ot tájékoztatta, cégük 2001 óta termel egész évben paradicsomot biológiai növényvédelem mellett, permetezés nélkül.

„Az etilént egész évben egyszer, a legutolsó szedésnél alkalmaztuk, és a 10 nap türelmi idő helyett 19 napra rá szedtük le a termést, betartva a dózist és a várakozási idő kétszeresét„ – írta.

„Lehetetlen, hogy ez kimutatható, és sajnos a legvalószínűbb, hogy nem is a mi a termékünk volt, mivel az áruház polcain a mienk és a török eredetű termék egymásra rakva felváltva volt jelen.”

A hatóság még vizsgálja, melyik paradicsom lehetett kifogásolható, a török vagy a magyar. Aki az adott napokban vásárolt lédig fürtös paradicsomot, inkább ne egye meg, de még ha határérték feletti is benne a vegyszer, komolyabb baja senkinek nem lesz tőle. A visszahívást inkább az óvatosság indokolta.

És ezeket olvastad már?