INSIDER

Tönkreteszi a látást a mobil: Veszélyben a gyerekek!

A számítógép, de különösen a mobiltelefon kis képernyője tönkreteszi a látást. Különösen nagy veszélyben vannak a gyerekek, akik ma már jószerével mobillal a kezükben születnek. Egy alapítvány a látszerészek szövetségével akciót indított: egyelőre ezer hátrányos helyzetû gyereknek biztosítanak szemüveget.
  • Szerző: Ripost

Riasztó változást hozott magával a technika fejlődése: az emberiség fokozatosan elveszíti a látását! Az elmúlt 15 évben az egész világon drámaian megnőtt a rövidlátók száma, és a változás hazánkban is hasonló. Ázsiában az emberek 70 százaléka, Európában a lakosság negyede nem lát jól. Azt, hogy ez a mobiltelefon és a számítógép alkalmazás eredménye, mutatja, hogy minél nagyobb egy országban ezen eszközök használata, annál rosszabb a lakosság látása: Kelet-Ázsiában már minden gyerek szemüveges!

Magyarországon az elmúlt öt évben ötmillió szemüveg talált gazdára, és átlagosan háromhavonta cserélik a lencsét, ami elég gyors látásromlásra utal. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a felnőtt népesség fele valamilyen látási nehézséggel küzd, de sokan észre sem veszik, mert fokozatosan hozzászoknak, hogy rosszabbul látnak, és nem járnak szemorvoshoz. Ha ez így folytatódik, akkor 2050-re az emberiség fele rövidlátó lesz. Elsősorban az életmód változások állnak a háttérben.

A túlzott számítógép- és mobilhasználat hozzájárul a rövidlátás kialakulásához

– jelentette ki a %%-nak dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. – "Aki rövidlátó, annak tovább rontja a látását. Ha pedig az elektronikus eszközöket a továbbiakban is így használjuk, akkor a következő generáció nem idős korára, hanem már fiatal felnőttként rövidlátó lehet."

A szemészek arra figyelmeztetnek, hogy a szülőket is felelősség terheli a látásromlásért. A gyerekek egyre többször néznek közelre, a mobilon, tableten kicsik a betűk, az ábrák, erőltetik a szemüket. Ráadásul ezt észre sem veszik, mert a szemizmok automatikusan dolgoznak. Csak abból tudhatja az ember, hogy túlerőltette a szemét, ha estére már nem lát élesen, és megfájdul a feje. A gyerekek erre ritkán panaszkodnak, a szemük erőlködik, hogy korrigáljon, és a látásromlás sokszor észrevétlen marad. Ezért kell rendszeresen szemorvoshoz vinni őket.

Ezer gyerek kap ingyen szemüveget

2010 óta csak hat dioptria felett jár a szemüvegre TB-támogatás. Pénzbe kerül az utazás a szemorvoshoz, optikushoz. Ezért sok hátrányos helyzetű gyermek marad szemüveg nélkül. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Látszerész Szövetség összefogott, hogy orvosolja ezt.

"A legnagyobb gond a falvakban a szemorvoshiány. Messzebb van csak orvos, ahová 2-3 hónappal későbbre kapnak időpontot a gyerekek – mondja Barát József, az alapítványi program vezetője. - A Szemészeti Klinikával együtt azon dolgozunk, hogy szemorvosokat vigyünk ezekbe a falvakba, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében."

"Ha egy gyerek nem lát jól, az egy életre megbélyegzi őt. Lemarad a tanulásban, ez pedig további nehézségekhez vezet" – indokolja a segítségnyújtást Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Eddig háromszáz gyerek kapott ingyenesen szemüveget, és még hétszázra van keret. Mindenképpen szeretnék tovább folytatni a programot.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt azt is elmondja, mire kell figyelniük a szülőknek, hogy megóvják a gyerekeik látását. A részleteket a szombati %% napilapban találod!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?