INSIDER

Tombol az influenzajárvány, rengetegen betegedtek meg hirtelen

Már több tízezren fordultak orvoshoz a megbetegedés miatt, sok gyerek van a fertőzöttek között.
  • Szerző: Ripost

Egy hét alatt hetven százalékkal nőtt az influenzások száma Magyarországon. A betegek között sok a gyerek. A védőoltást még most is be lehet adatni, de ne várják, hogy azonnal kialakuljon a védettség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ötödik hétre 30 ezerre nőtt az orvoshoz fordulók száma, ez az előző héthez viszonyítva 70 százalékos emelkedést jelent – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központi járványügyi szakértője az Infostarttal.

Fotó: Pixabay

Az influenzaszerű megbetegedések száma az egész ország területén emelkedett, minden megyében, így a fővárosban is. A százezer lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Pest-, Győr-Moson-Sopron-megyében és Budapesten volt a legmagasabb, és úgy tűnik, hogy a legkevésbé érintett terület változatlanul Csongrád-, Somogy- és Hajdú-Bihar-megye. Tolna-megyében egy hét alatt több mint négyszeresére, Bács-Kiskun-megyében pedig közel háromszorosára nőtt a betegek száma, míg Komárom-Esztergom-megyében több mint kétszeresére emelkedett a megbetegedések száma.

Az influenza leggyakrabban az óvodás korúak között fordult elő. Óvodai, illetve iskolai járványokról kapott a múlt héten jelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központ – jegyezte meg Molnár Zsuzsanna, hozzátéve: az említett korcsoportok esetében több mint kétszeres a megbetegedési gyakoriság az átlaghoz képest, ugyanis a gyerekek között többen lehetnek, akik még nem találkoztak ezzel a vírussal. Ráadásul a Magyarországon kimutatott vírusok 80 százaléka influenza A és 20 százaléka influenza B, ezen belül is a H1N1 dominál, ami tipikusan a fiatalokat betegíti meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?