INSIDER

Több tucat korrupt határőrt buktattak le Röszkénél

Nyílt titok, hogy megvesztegetik a határőröket - mondta a Ripostnak egy röszkei lakos, akit egyáltalán nem lepett meg, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján nyomozás indult 32 határrendész ellen.
  • Szerző: N.E.

Azzal gyanúsítják őket, hogy rendszeresen pénzt kértek és fogadtak el a röszkei határátkelőnél külföldiektől. A nyomozó főügyészek és a készenléti rendőrök összehangolt akcióval buktatták le a korrupt határőröket. Több helyszínen házkutatást tartottak, nagy összegű készpénzt foglaltak le.
 

"Változó, ki és milyen összegeket fogadott el.  Volt olyan határrendész is, aki nem kérte, csupán elfogadta a határátkelő által nyújtott összeget"

– mondta Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője a %%-nak. A gyanúsítottak közül többen is beismerték a bűncselekményt. Tíz rendőrt őrizetbe vettek, az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatásukat.

A %%-nak helyi lakosok azt mondták, évek óta megy a cigaretta- és benzincsempészet a röszkei határon, de konkrétumokról senki nem akart beszélni, és nevét sem adta nyilatkozatához. 2015 októberében Záhonynál 53 határrendészt fogtak el hasonló okok miatt.
- Ott különböző előnyökért kértek pénzt, soronkívüliségért vagy szabálytalanságok elnézéséért, például lejárt tartózkodási engedély, járművek túlsúlya miatt – tudtuk meg Kovács Katalintól. - A nyomozás befejeződött, az ügy a Debreceni Járásbíróságon van, készül a vádirat.

És ezeket olvastad már?