INSIDER

Több tízezres ösztöndíjakkal csalogatják a szakképzésbe a diákokat

Megéri szakmát tanulni! A jól tanuló szakképző iskolások akár havi 50 ezer forintot is kaphatnak, a technikumokban pedig az utolsó évben akár a teljes minimálbért is megkaphatják a diákok.
  • Szerző: Ripost

Jövőre átalakul a szakképzés, ma szavazhat az Országgyűlés a szakképzési törvényről. A csak érettségit adó gimnáziumok mellett kétféle szakmát adó iskola lesz: a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves, szakmát és érettségit is adó technikum.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mostani nyolcadikosok már ezekbe az iskolákba jelentkezhetnek a gimnáziumok mellett.

Jó hír a szakmát tanulni akaróknak és szüleiknek, hogy magas ösztöndíjakkal igyekeznek szakmatanulásra csábítani a gyerekeket – ha az nem lenne elég motiváció, hogy egy jó szakma ma biztos állást és magas, gyakran a diplomásoknál is nagyobb fizetést jelent…

Aki jobban tanul, többet kap

Hogy melyik diák mennyi pénzt kap, az a tanulmányi teljesítménytől függ. A szakképzési ösztöndíj a szakképző iskolák 9. évfolyamában egységesen 14 ezer forint, majd a teljesítménytől függően 10 ezer és 50 ezer forint közötti azoknak, akik nem vesznek részt duális képzésben. Akik részt vesznek, azok a tanulás mellett párhuzamosan egy cégnél is gyakorlatoznak fizetésért és egyéb juttatásokért.

A technikumokban a 9. és 10. évfolyamosok havi 7 ezer forintot kapnak, és további juttatásokra is jogosultak. Ösztöndíjat a munkaszerződéssel nem rendelkezők kaphatnak, a duális képzésben részt vevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár a teljes minimálbérre (jövőre nettó 107 ezer forint) is emelkedhet.

Százezres jutalom, ha sikerül a szakmai vizsga

Ráadásul nemcsak a tanulás idején segítik a diákokat, hanem százezres életkezdési támogatást is: a sikeres szakmai vizsga után a vizsga eredményétől függően egy összegben 150-300 ezer forintot. A tehetséges, de rászoruló tanulókat az Apáczai-ösztöndíjprogram keretében további 30 ezer forinttal támogatnák havonta.

„A mai gyerekeket igenis motiválja a pénz”

Kökényesi Renáta két gyermeket nevel Budapesten, a nagyobb fia hatodikos, a kisebbik még csak óvodás.

„Kristóf fiam művészeti iskolába jár, ha a zenei tanulmányait szeretné folytatni, minden erőmmel támogatni fogom, de ha mégsem, akkor szakmát fog tanulni „– szögezi le az édesanya.

„Érdekli őt a fényképezés és a közlekedés, ha elég jó lesz a tanulmányi eredménye, mehet akár technikumba. Nagyon örülök, hogy ösztöndíj rendszert vezetnek be, a mai gyerekeket igenis motiválja a pénz, ezt nem érdemes vitatni. Mindent megveszek a gyerekeknek, amire feltétlenül szükségük van, de luxusra nem telik. Ha valamit Kristóf szeretne, összegyűjti a rávalót, fényképezőgépet is így vett magának. Hátha a tanulásra is jobban összpontosít, ha cserébe megvásárolhatja, amire vágyik! A rendszeres és kiszámítható ösztöndíj, az, hogy már a szakmai képzés során fizetést kap, a család terhein is könnyítene. Annak pedig külön örülök, ha segítenek neki a pályaválasztásban, hiszen nem könnyű megtalálni, mi az, amit egész életében szívesen csinál majd.”

Mi az a szakképző iskola és a technikum?

2020/21-től felmenő rendszerben, vagyis a mai nyolcadikosoktól kezdődően kétféle szakmát adó iskola lesz: a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves, érettségit és szakmát is adó technikum. A szakképző iskolákat régen évtizedekig szakmunkásképzőnek hívták, mai nevük szakközépiskola. A technikumok elődjét évtizedekig szakközépiskolának, ma szakgimnáziumnak hívják.

2020 őszétől a 3 éves szakképző iskolák első évében ágazati ismereteket tanítanak, és utána jön a szakmaválasztás. Az ezt követő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál lehet elsajátítani a szakmai ismereteket.

Az 5 éves technikum egyesíti a gimnáziumok és a szakmai képzés előnyeit, a végén érettségivel. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagot, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban, a végén ugyanúgy érettségivel. A technikumban érettségiző szakmai vizsgája – emelt szintű vizsgaként – beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az 5 év végén a tanuló egyszerre kapja kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, ami középvezetői szakmai ismereteket biztosít, és nagy előnyt jelent a szakirányú felsőoktatási felvételin.

A szakképzés átalakításával emelik a szakképzésben dolgozó pedagógusok és gyakorlati oktatók bérét, és hogy nagyobb fizetést kaphassanak, nem a túl merev bértáblával járó közalkalmazotti törvény, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni.

Itthon akar boldogulni a világbajnok bútorasztalos

Szeptemberben kapott miniszteri kitüntetést Simon Krisztián bútorasztalos, aki aranyérmet nyert a szakmák világversenyén.

„ Nagyon szeretem Magyarországot, itthon szeretnék boldogulni. Úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, az megtalálja itthon is a számításait. Nagy álmom, hogy később egy saját családi céget hozzak majd létre„ – mondta a -nak a világbajnok fiú, aki tavaly az európai versenyt is megnyerte. Idén az oroszországi Kazanyban rendezték meg a szakmák versenyét, amelyen a világbajnok Simon Krisztián mellett 12 magyar diák kapott Kiválósági Érmet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?