Létrehozva: 2021.04.28.

Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ez történik, ha nem adatjuk be a második adag védőoltást

Egyre többen kapják meg a védőoltás első adagját. De mi van akkor, ha a másodikat nem vagy csak később kaphatjuk meg?

Folyamatosan zajlik az oltás Magyarországon, a keddi adatok szerint a beoltottak száma 3 679 730 fő, közülük 1 711 723 fő már a második oltását is megkapta.

Világszerte pedig már több mint egymilliárd adag védőoltást adtak be. Azonban sokan vannak, akik a második adagot nem vagy csak késve tudják megkapni. Amerikában az oltásra jogosultak 8 százaléka nem adatja be a második adagot. Ennek a jelenségnek a hátterében állhat az esetleges mellékhatásoktól való félelem, de az a téves elképzelés is, hogy egy vakcina éppen elég védelmet nyújt a koronavírus ellen.

MTI/Mónus Márton

A védettséghez két adag kell!

Az itthon jelenleg forgalomban lévő koronavírus vakcinák mindegyike kétadagos, vagyis ahhoz, hogy megfelelő védettség alakuljon ki a vírussal szemben, mindkét dózis beadatása szükséges. Bár létezik egyadagos vakcina, ez hazánkban nem elérhető, és a világ más országaiban is jelenleg is folynak az engedélyeztetési eljárások.

Természetesen, már az első oltás után kialakul némi védelem, hiszen a szervezet már ennek beadását követően is elkezd antitesteket termelni, azonban ez a védelem korántsem teljes. A vakcinák hatékonyságára vonatkozó kutatások is kiemelik azt, hogy a megfelelő védelemhez (mely oltóanyagonként akár 95% is lehet) mindkét oltásra szükség van.

Azt is fontos kiemelni, hogy az első adag oltás nemcsak gyengébb immunválaszt vált ki a szervezetből, de valószínűleg rövidebb ideig tartó védelmet nyújt. A szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a gyengébb és rövidebb ideig tartó immunreakció miatt az érintettek a későbbiekben fogékonyabbak lesznek az új, esetenként veszélyesebb variánsokra.

Meddig várhatunk a második oltással?

Változó, hogy az első oltást követően mikorra időzítik a második adag vakcina beadását. A két oltás között a gyártói javaslatok szerint általában 3-4 hétnek kell eltelnie. Amikor valaki megkapja az első védőoltást, nagy valószínűséggel azt is tudatják vele, hogy mikor kapja meg a következőt.

Természetesen, nem kell pánikba esni, ha valaki nem pontosan 21 vagy 28 nappal később kapja meg a második adag védőoltást. A szakértők szerint az is biztonságos, ha néhány nappal korábban, sőt az is, ha akár 2-3 héttel később adják be a második adag vakcinát.

Jelenleg sajnos nem állnak rendelkezésünkre olyan információk, melyek arra vonatkoznak, mikor „túlságosan késő” beadni a második adag védőoltást, vagy hogy teljesen újra kell-e kezdeni a vakcinációt, ha túl sok idő telik el a két oltás között.

Egy nemrég publikált kutatás szerzői szerint azonban előnye is lehet annak, ha a két oltás közötti időt „kihúzzák”, vagyis a lehető legtöbbet várnak a két oltás között.

Mikor nem kaphatunk második oltást?

Nem kaphatunk második oltást, pontosabban a védőoltás beadatásának újratervezésére van szükség akkor, ha nem áll rendelkezésünkre olyan oltóanyag, melyből az első védőoltást megkaptuk. A védőoltás két dózisát ugyanabból az oltóanyagból kell megkapnunk, az oltások nem „felcserélhetőek”.

Nagyon ritkán, de a kezelőorvos alapos mérlegelés után javasolhatja azt, hogy a második védőoltást ne adassuk be. Ennek a lehetősége csak akkor merülhet fel, ha a védőoltás után rendkívül súlyos, életveszélyes allergiás reakció lépett fel, vagy a súlyos reakció néhány órával a védőoltás beadatása után jelentkezett. Ilyen súlyos reakció azonban rendkívül ritka. A gyakoribb mellékhatások, pl. a láz, a fejfájás, a gyengeség vagy az izomfájdalmak megléte azonban még akkor sem indokolják, hogy lemondjunk a második oltásról, ha néhány napig nagyon rosszul éreztük magunkat – írta az Egészségkalauz.

Az oltási program további felgyorsítása érdekében az online időpontfoglalót azután nyitotta meg az Országos Oltási Munkacsoport, hogy azt korábban már sikeresen tesztelte.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérjük, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot!

Kérjük, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

Kérjük a regisztráltakat, ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra! Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Kérdés-válasz

Ki jogosult most online időpontfoglalásra?

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Nem rég regisztráltam, de még nem érvényes a regisztrációm. Foglalhatok időpontot?

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha Ön pár napja regisztrált, kérjük legyen türelemmel a regisztrációja érvényesítéséig, és azt követően, egy másik alkalommal már használhatja Ön is az időpontfoglalót.

Milyen vakcinával történik az oltás?

Sinopharm, illetve AstraZeneca-vakcinával.

Hová tud időpontot foglalni?

Minden, az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontra.

Csak a lakcím szerinti kórházi oltópontra lehet időpontot foglalni?

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban vegye figyelembe, hogy a második oltást is ugyanott fogja megkapni, ahol az első oltást.

Az oltás második időpontja is ugyanott történik, ahol az első oltás?

Igen, a második oltás is csak ott történhet, ahol az első.

Lefoglaltam az időpontot. Utólag tudom módosítani?

Nem.

Nem találok most megfelelő időpontot. Ha most nem foglalok, akkor is jogosult maradok az oltásra?

Igen.

Lefoglaltam az időpontot, de mégsem tudok elmenni a lefoglalt időpontra. Mit tegyek?

Kérjük, hogy lehetőleg jelenjen meg az oltáson a lefoglalt időpontban! Ha valamilyen oknál fogva Ön mégsem tud megjelenni a lefoglalt időpontban, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben.

A háziorvosom is hívott oltásra miután már lefoglaltam az időpontot. Mit tegyek?

Kérjük, hogy ha a háziorvosa is hívja Önt oltásra, akkor jelezze neki, hogy Ön már foglalt online időpontot kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Családtagok foglalhatnak egy időpontot?

Minden regisztrált saját maga számára tud időpontot foglalni. Természetesen, ha családtagok külön-külön találnak olyan időpontot az oltásra, amikor együtt is tudnak menni, megtehetik.

Hatósági házi karanténban vagyok. Mehetek oltásra?

Nem.

Én szeretnék menni oltásra, de más vakcinát kérek.

Ez az oltási akció Sinopharm, illetve AstraZeneca vakcinával történik. Ha ez nem felel meg Önnek, akkor kérjük, hogy ne foglaljon most időpontot!

Krónikus beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Az AstraZeneca-vakcina alkalmazási előírása szerint igen, ez az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. A Sinopharm-vakcina alkalmazási előírása szerint az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegnek is adható a vakcina.

De mint minden más oltásnál, itt is az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy oltható vagy sem. Ezért fontos kitölteni a hozzájáruló nyilatkozatot a meglévő betegségek feltüntetésével és a meglévő krónikus betegséget az oltóorvosnak az oltás előtt szóban is jelezni.

Már megkaptam az első oltást, akkor én is foglalhatok időpontot a második oltásra?

Nem. Azok foglalhatnak így időpontot, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Azok akik már megkapták az első oltásukat, a másodikat is ugyanott kapják.

Aktív beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Ha Ön jelenleg akut koronavírus-fertőzött vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, akkor most nem oltható. Természetesen jogosult marad az oltásra később is.

Várandós vagyok. Foglalhatok időpontot?

Mivel a várandósoknak Pfizer és a Moderna vakcina alkalmazható, ebben az oltási akcióban nem tud részt venni.

Mit vigyek az oltásra?

A TAJ-kártyát, a személyi igazolványt és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

A második oltásra is kell majd online időpontot foglalni?

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai képek a teherhajó által letarolt és összedőlt hídról

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast