INSIDER

Ezt sokan benézték: nem akármilyen tévhitet cáfolt Karikó Katalin

Egy Facebook bejegyzéshez írt hozzászólásra reagálva rántotta le a leplet Karikó Katalin a tévhitről.
  • Szerző: Ripost

A vakcina anyjaként emlegetett magyar biokémikus Karikó Katalin friss fotói mellett több archív kép is napvilágot látott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin

Fotó: MTI

Az egyik legismertebb, nyolcvanas években készült, a magyar biokémikust és családját ábrázoló kép az alábbi:

Karikó Katalin

A jól ismert fotó a nyolcvanas évekből: balról jobbra Francia Zsuzsanna, Karikó Katalin és férje, Francia Béla

„Jó kis 'öreg' Zsiguli, de jó kocsi volt akkoriban, igaz, nem is volt nagyon mas...” – írta a fotó láttán az egyik kommentelő az mRNS-t kutató szaktekintély Facebook oldalán. S tény, hogy a magyar tudós többször elmondta korábban, hogy mielőtt kiutaztak az Egyesült Államokba, pénzzé tették a Zsigulijukat. Ez, illetve a hasonló visszapillantó tükör bizony sokakat megtévesztett, rengetegen gondolták, hogy az orosz gyártmányú kocsi látható a fotón.

Ám Karikó Katalin a hozzászólások között elárulta: „Ez a kép Philadelphiában készült 1985 augusztus végén, amikor megvettük a Ford Pinto autónkat (...) A Ladánk kék volt. Itt Zsuzsi még 3 éves sincsen, de már igen magas.”

Ez volt egyébként a magyar kutató családjának első kocsija az Egyesült Államokban, s mint a biokémikus egy magyarországi televíziós interjúban nemrég elárulta: sosem volt pénzük új autóra, mindig használt kocsit vettek. Majd hozzátette: a különböző díjakkal járó pénzjutalmak után sem változtat ezen, a neki ítélt összegekkel a tudományt és a kutatásokat támogatja, de hét számjegyű összeget utalt a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?