INSIDER

Teszteltük, így működik a vasútnál az új jegyvásárlási rendszer

70 panasz érkezett be hivatalosan a vasúttársasághoz az új jegyvásárlási szabályok miatt, de a Ripost-nál is sokan jelezték: pont a becsületes utazók életét nehezíti meg az új rendszer, amit egy hónapja a visszaélések miatt vezettek be.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az új szabály szerint a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek csak 4 órán át érvényesek, nem egész nap, mint korábban.  A MÁV-START szerint erre azért volt szükség, mert sok a visszaélés: rengetegen visszaváltották azokat a jegyeket, amiket a kalauz nem kezelt.

De most, aki nem tudja pontosan, mikor utazik vissza, nem tud retúrjegyet venni, és azt kockáztatja a sorállással az automatánál vagy a jegypénztárban, hogy lekési a vonatot. Van olyan olvasónk is, aki az utolsó pillanatban vett jegyet az automatából, elérte a késő vonatot, de a gép csak a következő vonatra adott jegyet, így megbüntette a kalauz…

A %%-nak néhány utas elmesélte a saját történetét!

1. Hiába vett jegyet az utolsó pillanatban, nem volt érvényes a vonatra

Az egyik reggel szerettem volna bemenni Budapestre 8:14-kor a gyorsított személlyel Dunakeszi-Gyártelepről, amihez 8:10-re ki is értem

– meséli a %%-nak Hajdú Bence.

- Az automata szokás szerint rossz volt, a pénztárban meg óriási volt a sor. 8:21-kor sikerült megvenni a jegyet, de lekéstem a gyorsítottat. Ezt követően, bő 5 perc késéssel megjött a következő személyvonat, amire felszálltam. Jött is a kalauz, beszkennelte a jegyemet és közölte, hogy nem érvényes. Azt mondta, hogy a jegyem csak a következő vonatra jó… Mutattam, neki, hogy a jegyen rajta is van, hogy pár perce vettem, erre ő: „Az embereknek hozzá kell szokniuk a rendszerhez”… Szerintem az lett volna a helyes megoldás, ha a bliccelők miatt a jegyek visszaváltási idejét csökkentették volna 2-4 órára, így nem a rendes, fizető utasokkal szúrtak volna ki.

 

2. Kétszer is jegyet kellett vennie a hazaútra

Az elmúlt két héten során kétszer fordult elő velem, hogy még egy jegyet kellett vennem a már meglévő mellé! Mindezt a 4 órás szabály miatt…

- mesélte a %%-nak Oláh Marika.

- Az első alkalommal egy orvosi vizsgálatra mentem 12 órai időpontra. Nagymarosról a 11:11-es vonattal indultam, de mivel gondoltam a nagy sorra, így a vizsgálati időt, plusz egy kis várakozást beleszámolva megvettem a retúrjegyet a 13:30-as vonatra. Szerencsémre a vizsgálat időben, 10 perc alatt megvolt, így 12:30-ra már az állomáson voltam, viszont a jegyem a szabály szerint nem volt érvényes, csak 13:30-tól. Mivel mentem volna haza, ezért nem akartam még egy órát fagyoskodni az állomáson. Tudtam, hogy az új szabály miatt meg fognak büntetni, úgyhogy bosszankodva, de vettem egy újabb jegyet, hogy felszállhassak a korábbi vonatra. Egyszerűen nem várható el az utasoktól, hogy előre percre pontosan tudják, mikor fogják megkezdeni a visszautazást!

Kíváncsi vagy a többi hajmeresztő történetre is, illetve érdekel, hogy mit mondom még a MÁV? Akkor keresd a pénteki napilapot az újságárusoknál!

címkék:
És ezeket olvastad már?