INSIDER

Telefonos csalókra hívta fel a figyelmet a Nébih

Figyeljünk oda, soha nem kérik el telefonon a személyes adatainkat.
  • Szerző: Ripost

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint május 13-án telefonos csaló lépett kapcsolatba egy gyanútlan dísznövény termesztővel, akitől egyebek mellett a személyes adatait kérte.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A hatóság nevével visszaélő telefonos csaló valótlanul azt állította, hogy „a vírushelyzetre való tekintettel a Nébih állásfoglalása szerint 2020. június 30-tól 2021. június 31-ig a piacon történő árusítás csak a Nébih engedélyével lehetséges”. Ezen túlmenően azt ígérte a termesztőnek, hogy évi 25 ezer forintért negyedévente különböző ügyfél-tájékoztató anyagokat küld meg részére.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet, hogy a Nébih munkatársai telefonon soha nem kérnek személyes adatokat, továbbá nem kínálják pénzért a hivatal által készített tájékoztató anyagokat és kiadványokat! Utóbbiak ugyanis ingyenesen elérhetők a Nébih hivatalos honlapján.

Továbbá azt javasolták a termelőknek, hogy telefonos megkeresés esetén ígérjenek visszahívást, és nézzenek utána a megkereső hívószámának. Valamint soha ne tegyenek közzé közösségi oldalon olyan igazolványt, tagsági kártyát stb., amelyről a személyes adatok teljes köre megszerezhető.

És ezeket olvastad már?