INSIDER

Telefonbetyárok kötik le a karácsonyi lelkisegélyt

Azok, akik elveszítették hozzátartozóikat, valamiért magukra maradtak vagy nagy a bánatuk, nehezen élik meg a karácsonyi ünnepnapokat. De ők sincsenek egyedül: vannak, akik önként rászánják a szentestét arra, hogy beszélgessenek embertársaikkal.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon tizennyolc, míg a Kárpát-medencében további 5 lelkisegély szolgálatnál várják az önkéntesek karácsonykor is azoknak a hívását, akik úgy érzik, kilátástalan az életük, magányosak, nem kíváncsi rájuk senki. Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének alelnöke már 22 éve önkéntes segítő. Azt mondja, nem számolja, eddig hány életet mentett meg.

- – Ha egy önkéntes azt érzi, hogy segített, az számára ajándék

– mondja.

telefon 03

Fotó: Pixabay.com

- Bár az adventi időszak érzelmekkel terhelt, és talán több az elkeseredett hívás ilyenkor, a korábbi évekhez képest már nem érezhető nagy különbség az ünnepi időszakban az év többi napjához képest. Ehhez az is hozzájárul, hogy ma már nemcsak azok hívnak, akiknek öngyilkossági gondolatai vannak, hanem azok is, akiknek konfliktusuk van a hozzátartozójukkal, a munkahelyükön, sőt jogi vagy ügyintézési problémával is megkeresnek. Ilyenkor az önkéntes csak információkat ad.

A magyar lelki elsősegély telefonszolgálatok 2018-ban összesen 170 ezer hívást fogadtak. Megdöbbentő, de ezek többsége, mintegy 60 százaléka téves volt, vagy csak hecc! Ez azért nagy baj, mert a valós problémával küszködőktől veszik el az időt. A telefonálók 15 százaléka viszont krízishelyzetben volt, esetükben a telefonos lelki elsősegély szó szerint életmentő.

– Aki éppen krízisben van, annak beszűkül a tudata, kevésbé látja a lehetőségeit

– magyarázza Erika.

– Könnyebben talál megoldást az élethelyzetre egy kívülálló segítségével. Ha lelkileg megerősítjük, stabilizáljuk, vagy legalább beszélhet valakivel,
máris megkönnyebbül. Arra nincs recept, kiből lesz önkéntes. Az viszont biztos, hogy mindannyian lelkes, segíteni akaró emberek, akik stabil, támogató családi háttérrel rendelkeznek.

Fotó: Illusztráció

- Az önkéntesekkel is foglalkozzunk. Ha valamelyikük életében átmenetileg gondok vannak, nem is tudják ellátni ezt a munkát, pihenniük kell. Később, ha rendeződtek a dolgaik, ismét visszajöhetnek – magyarázza a szakember.

– Hatalmas köszönet jár nekik, ez egyáltalán nem könnyű munka. Leginkább a telefonbetyárok nehezítik meg, akik nem gondolják át, hogy amíg velünk szórakoznak, addig más bajban van és nem jut segítséghez.

 

Ezt a számot hívhatja, ha karácsonykor magányosnak rézi magát, öngyilkosságot fontolgat vagy lelki támaszra van szüksége, vonalas vagy bármely mobil számról: 116-123.

Emailben is kérhet segítséget: : [email protected]

További információ: sos116-123.hu

 

És ezeket olvastad már?