Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2018.10.27.

Tavasz az őszben: így borul virágba a természet

A szokatlan meleg megbolondította a növényeket, ezért egy éven belül másodszor is gyönyörködhetünk a tavaszias virágzásban. De vajon ez milyen hatással van a jövõ évi termésre?

Furcsa jelenségre figyelhettünk fel az elmúlt napokban, sok helyen ugyanis idén másodjára is virágba borultak a fák, virágzásnak indultak a zöldségek is. Egy budapesti balkonládában már kezd pirosodni a paradicsom, a Bakonyban kinyílt az ibolya, a Balatonnál pedig az orgona kezdett virágzásba. Mind-mind csodás látvány nyújt, ám a tavaszias hangulat mögött szomorú valóság áll: az időjárás megtéveszti a növényeket, és ennek súlyos következményei lehetnek a szakember szerint.

„Az őszi virágzás negatívan befolyásolhatja a jövő évi termést a gyümölcsfáknál. A virágok, illetve a belőlük kialakuló fejletlen termések elhasználják a fák tápanyagtartalékát, így abból nem marad elegendő tavaszra” – mondta a %Ripost%-nak Varga Tamás biológus, aki szerint attól azért nem kell tartani, hogy jövőre nem lesz gyümölcs, csak az érintett fákon lesz kevesebb a termés.

Meg lehet menteni a fákat

A szakember szerint a gazdák pontosan akkor teszik a legjobbat a fákkal, ha leszedik a késői virágokat, így csökkenthető a tápanyagveszteség. A gyümölcs idén már úgysem tudna beérni, hiszen közelednek a téli hónapok.

„Az fontos, hogy jó sokáig maradjon egészséges és zöld a lombozat, ezzel a levelek több táplálékot tudnak termelni, amit a fa elraktározhat a téli időszakra” – fogalmazott a %Ripost%-nak a szakember, aki egy régi megfigyelést is kötött a szokatlanul meleg őszhöz.  „A népi jóslat azt mondja, ha meleg október hónapja, hideg lesz a február. Régen nagyon pontosak voltak ezek a megfigyelések” – tette hozzá Varga Tamás.

Az állatokat is megőrjíti az időjárás

Nemcsak a növények, hanem az állatok is megzavarodtak a hosszan tartó vénasszonyok nyarától: a macskákon például még mindig rajta van a párzás.

„Az európai hüllők nem mentek el telelni még, mert jó idő van, és ha egyik napról másikra tényleg beköszönt a fagy, elpusztulnak” – mutatott rá hazánk egyetlen vadállatbefogója. Both Zoltán szerint kevés idejük van felkészülni az élőlényeknek a télre, ami komoly károkat okozhat a természetben.

Még melegebb nyarak és még enyhébb telek jönnek

„Melegrekordokra kell számítani évről évre” – mondta Mika János éghajlatkutató. A szakember szerint a globális klímaváltozás körülbelül egy Celsius-fokot tesz hozzá mindenhez, de van, ahol többet. Az északi területek gyorsabban melegszenek, csökken a hőmérséklet különbség dél és észak között, csökken a nyugati szelek áramlása is.

„Több hőhullám, nagy meleg várható a jövőben, de a nagy hidegek gyakorisága viszont ritkul”

– utalt korábban az éghajlatkutató a most is érzékelhető tavaszias októberre. Az évszakok „eltűnése” kapcsán a szakértő elmondta: valószínűleg a nagyon meleg időszakok kicsit hosszabbak lesznek, a telek pedig enyhébbek. „Mindez azonban évtizedekre vonatkozó tendencia” – vélekedett Mika. A szakértő szerint a legfontosabb, hogy megtanuljuk: amit eddig extrém időjárásnak hittünk, az a jövőben akár mindennapos jelenséggé válhat.

 

Haldoklanak a gesztenyefák ősszel

Pár hete újra virágba borultak a vadgesztenyefák, csodás látványt nyújt például az Szilágyi Erzsébet fasor is. A %Ripost% utánajárt, hogy mi lehet a gesztenyék virágzásának hátterében, ám a szakember szomorú hírrel szolgált: sajnos a gesztenyefák haldokolnak. Minden áprilisban aknázómoly rakja le a petéit a vadgesztenyék leveleire, a lárvák pedig később belefúrják magukat a levelekbe és a virágokba. A tömeges támadástól a vadgesztenyék túl korán lehullajtják a lombjukat, ám ez átveri őket: azt hiszik a fák, hogy elmúlt az ősz és a tél: újra rügyezni kezdenek. A fák a dupla virágzás után legyengülve kezdik a tavaszt, így az őszi látvány lényegében a fák lassú pusztulása.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát