INSIDER

Tankolás: péntektől új címkék lesznek a benzinkutakon

Új jelölések zavarhatják meg péntektől a tankoló autósokat a benzinkutakon. A benzin jele egy kör és az E betû lesz, a gázolajé négyzet és B betû. Egy európai uniós irányelv szerint a 28 EU-tagállamban és még hét másik országban is egységesítik a benzinkutak oszlopain és a töltőpisztolyok fején az üzemanyagfajták jelzéseit. Mire kell figyelni?
  • Szerző: Ripost

Szerencsére marad a régi jelölés is, de új címkéket is kell alkalmazni október 12-től az Európai Unió összes üzemanyagtöltő állomásán és az újonnan gyártott járműveken: benzinre, a gázolajra, a hidrogénre (H2), a sűrített földgázra (CNG), a cseppfolyósított földgázra (LNG) és a cseppfolyósított propán-bután gázra (LPG) a fogyasztók számára világos és látható módon.

A benzines – legyen az 95-ös, vagy 98-as - üzemanyag jele egy kör lesz, benne egy „E” betűvel. A mellette lévő szám azt jelzi, hogy a benzin mennyi etanolt tartalmaz. Az „E5”-ös például maximum 5 százalékot.  Lehet tehát a 95-ös és a 98-as benzinen is E5-ös címke!

A gázolajat egy-egy négyzetben elhelyezett „B” betű jelöli majd. A „B7” típusú gyakorlatilag minden gázolajos autóba használható. A 7-es azt jelzi, hogy maximum 7 százalék bio komponenst tartalmaz. A B10-es nem minden típushoz jó. A 10-es szám itt is a biokomponenst jelenti. A harmadik, úgynevezett XTL egy olyan típusú paraffinos dízel üzemanyag, amelyet megújuló vagy fosszilis anyagból gyártanak szintézissel vagy hidrogénezéssel és hasonló a hagyományos fosszilis dízelolajhoz.

Megkerestük a MOL sajtóosztályát kérdéseinkkel, de lapzártáig nem kaptunk tőlük választ. Felhívtunkt néhány ÖMV és MOL kutat, de a kútkezelők egyelőre nem hallottak az átcímkézésről. Ám például a Shell kutaknál már megkezdték az új címkék felragasztását. Péntektől várhatóan mindenhol fenn lesznek az új címkék, de maradnak a régi jelölések is, így idehaza remélhetőleg nem fogjuk összekeverni őket – viszont aki külföldre utazik, más országokban is rögtön tudni fogja, melyik töltőpisztollyal milyen üzemanyagot lehet majd tankolni.

 

Érdemes nagyon figyelni tankoláskor. A gázolaj „B” betűs jelölése arra utal, mennyi bio komponens van benne, de nem biztos, hogy szerencsés. Hatalmas kár érheti ugyanis az autóst, ha a benzines kocsijába gázolajat tankol, vagy a gázolajosba benzint. Szerencsére a benzines töltőpisztoly nyílása nagyobb, így még ha valaki le is emeli a „B”-vel jelzett gázolajos töltőpisztolyt, egy átlagos esetben nem tud dízelt tölteni a benzines kocsijába, mert nem fér bele…

 

Nemcsak a benzinkutak oszlopaira és a töltőpisztolyokra, hanem már az újonnan gyártott autókra is felragasztják a matricákat. Méghozzá a tanksapka közvetlen közelébe. Ezen kívül szintén az új kocsiknál a kézikönyvekben is megtalálható lesz ezeknek az új ábráknak a fotója. Ezen felül ott is találkozhatnak majd velük a vásárlók, ahol kocsikat értékesítenek.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?