INSIDER

Kiderült: ezzel oltják majd a tanárokat

A friss információkkal jelentkeztek a keddi tájékoztatón, többek között a tanárok oltásáról is szó esett.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője bejelentette, hogy ezekben az órákban lépjük át a kétmilliomodik beoltottat. Messze az uniós átlag felett vagyunk – tette hozzá. Ez az eredmény a kormány vakcinabeszerzésének köszönhető.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Fotó: MH/Katona László

Az idősek oltása

Közel 540 ezer oltást adtak be a múlt héten, kiemelve, hogy gyorsabban is tudnának oltani, ha lenne mivel. Elmondta, hogy továbbra is fontos az idősek oltása. Eddig 3,7 millió fő regisztrált, és ebből 1,5 millió fő a 65 éven felüli. Az utóbbi csoport 78 százaléka van beoltva. Kiemelte, hogy az idősotthonokban teljesen háttérbe szorult a járvány.

Az oltási rend a héten

A héten is folytatódik az idősek oltása, akik Pfizer- és Szputnyik vakcinát kapnak majd. 180 ezer adag Szputnyik jut majd a kórházi oltópontokra, s praxisonként 54 főt küldhetnek a háziorvosok az oltópontokra.

Húsvét alatt is menni fog az oltás – emelte ki György István. 20 300 AstraZeneca-vakcinát kap 2030 háziorvos, így 10 embert olthatnak be. A hétfőn érkezett 68 400 Moderna-szállítmányt is megkapják a háziorvosok.

Az oltóbuszokat főleg kistelepüléseken vetik be, ahol nincsen háziorvosi praxis, naponta 4-5 busszal dolgoznak.

Házibulit tartottak

Egy budapesti Király utcai lakásban 35 fő ellen intézkedtek, ebből 14 fő külföldi volt. A rendezvényt egy 26 éves budapesti lakos szervezte. A rendőrség eljárást indított. Az ilyen nagy létszámú rendezvényen résztvevők veszélyeztetik a saját és mások életét – Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Nem kedvezőek a járványügyi adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a kórházban fekvők száma jelentősen emelkedett, így már több mint 12 500-an vannak kórházban. Az újonnan megjelent vírusvariációk esetében sokkal súlyosabb lehet a betegség.

Fotó: MTI

Nem csökken a mozgás Magyarországon. Minden járványügyi intézkedésnek akkor van értelme, ha betartjuk a szabályokat – mondta Müller Cecília, aki kiemelte az egyéni felelősséget és azt, hogy a vakcina az egyetlen megoldás.

Ezzel oltják majd a tanárokat

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy milyen oltóanyagot kapnak a pedagógusok. Elárulta: a Pfizer oltóanyaga áll rendelkezésre erre a célra.

A védettséghez idő kell, fokozatosan alakul ki, de a védőoltás alapvető feladata az, hogy a súlyos lefolyású, szövődményes megbetegedéstől megóvjon. Már az első oltás után jelentős védettség alakul ki.

György István elmondta, a pedagógusok második körös oltása húsvét után lesz. Az éjfélig beérkezett regisztrációk feldolgozása most is zajlik. Hozzátette, hogy a második körben is SMS-ben értesítik az oltandókat. Április 8-10 között lesz a második körös oltás.

Betegen senki ne menjen gyógyszertárba

Müller Cecília elmondta, hogy a kórházi ágyak terhelését elkerülve fontos a favipiravir kiváltása. Ha valaki bizonyítottan koronavírusos, akkor ne személyesen menjen a gyógyszertárba, hiszen másokat megfertőzhet – kérte. Ha ilyen beteg megy be a patikába, akkor utána rendkívüli fertőtlenítést kell végrehajtani, és ez akadályozza az ellátást. Ha valakinek segítségre van szüksége a gyógyszerbeszerzéshez, az önkormányzathoz fordulhat.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?