Létrehozva: 2020.05.08.

Találgat a piros cetlis pesti panelház: koronavírusos-e a lakó? – Videó

Hipózzák a liftet, fertőtlenítik a liftgombokat, éjjel-nappal takarítanak – így élnek most egy budapesti, Havanna-lakótelepi lépcsőház lakói, mert kikerült a piros cetli egy lakásra, és a sárga cetli az egész lépcsőházra: egy lakásban járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakik. Magyarországon sok százezren élnek úgy, hogy koronavírusos vagy legalábbis koronavírus-gyanús a szomszéd...

„Azt hittük, minket sosem érint a koronavírus – aztán most itt a cetli a bejáraton!” – erről beszél most mindenki a 18. kerületi panelben.

„Koronavírusos a szomszédom vagy csak külföldről jött haza?” – ezen töprengenek, amióta kikerült a bejárathoz a sárga cetli, egy 7. emeleti lakás ajtajára pedig a piros. És amióta a koronavírus-fenyegetés már ajtón belül van, sokkal elővigyázatosabbak, jobban odafigyelnek.

Fotó: Ripost /Ez a felirat áll a lépcsőház bejáratára ragasztott sárga papíron.

Sokan észre se vették a cetlit: a házmester sem tudott róla!

Vegyesek a reakciók: van, aki tart tőle, van, aki csak meglepődik, van, akit nagyobb óvatosságra int a figyelmeztetés. És persze olyan is van, aki észre sem vette a figyelmeztetést. Megtudtuk: sem a ház gondnoka, sem a házfelügyelő nem tudott róla, hogy járványügyi megfigyelés alatt van valaki a házban, a szomszédok szóltak, hogy kint a cetli.

 

Fotó: Ripost

„Hát, egy kicsit tartok a vírustól. Anyukám már idős, és féltjük őt. Ezért mi a takarítást most még jobban, még sűrűbben végezzük: felmossuk a lépcsőházat, a liftet hipózzuk, a gombokat fertőtlenítjük. Próbálunk minél kevesebbet kimozdulni a lakásból” – mondta el a Ripost-nak a házban lakó N. Szilvia.

Fotó: Ripost

„Igen, én láttam, hogy kint van, de nem tartok jobban a vírustól, mint eddig, mert úgy gondolom, hogy egészséges vagyok és engem nagyon nem veszélyeztet” – mondta K. Márta. „Ha idősebb vagy betegebb lennék, akkor jobban bennem lenne a para. Most mást nem tudunk csinálni, minthogy vigyázzunk egymásra, sokat mosunk kezet, nem fogdossuk a felületeket és nem utazunk együtt a liftben.”

Fotó: Ripost

„Szerintem nagyon informatív, hogy kirakták, szóltam anyukámnak is, hogy viseljen mindig maszkot, én is rendszeresen viselek” – mondta K. Balázs. Odafigyel a szomszédaira: ha többen szeretnénk használni a liftet, előreengedi az időseket. „Minket, fiatalokat nem érint annyira, de fontos, hogy mi is vigyázzunk” – magyarázta.

„Hát, nagyon meglepődtem! Nem gondoltuk, hogy a mi kis közösségünkben is megjelenhet a koronavírus. Úgy gondoltuk, hogy minket ez el fog kerülni” – mondta egy, a házban lakó, 65 év feletti férfi.

„Ezentúl megpróbálunk még jobban odafigyelni a dolgokra és többet fertőtlenítünk, jobban betartjuk az előírásokat, mást nem tehetünk. Engem az zavar a legjobban, hogy nem lehet tudni, pozitív-e a szomszéd, vagy csak megfigyelik. A jelölés ugyanis nem tesz különbséget koronavírusos ember vagy külföldi út miatt megfigyelt között.”

Rendőrök ellenőrizték a piros cetlis lakást

Fotó: Ripost

Az egyik délután megjelent két rendőr a társasháznál és becsengettek a lakásba. Mivel nem a megfigyelt személy nyitott ajtót, a rendőrök kérték az ajtóhoz az illetőt.

Két percig tartott az ellenőrzés: ellenőrizték a személyazonosságát, megkérdezték, hogy van és jó egészséget kívántak az illetőnek...

Piros cetli a lakáson, sárga a társasházon

Ha valaki hatósági házi karanténba kerül, akkor az ajtajára piros cédulát tesznek. Ilyet kap az is, aki külföldről jött haza és azért van megfigyelés alatt, és az is, aki egy fertőzött személy szoros kontaktjának számít vagy ő maga fertőzött. Létezik egy sárga cetli is. Ezt azoknak a társasházaknak az ajtajára teszik ki, ahol egy vagy több lakásban van hatósági házi karantén keretében megfigyelt személy.

Több mint 10 ezer ember van hatósági karanténban

A „járványügyi megfigyelés alatt áll” piros cetlijét több mint 10 ezer ember lakására tették ki Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen családtagokkal együtt több tízezer „piros cetlis” embert figyelnek gyanakodva a szomszédaik, és a lakókörnyezetükkel, sárga cetlis lépcsőházakkal együtt mintegy félmillióan élnek úgy, hogy a közvetlen környezetükben vagy koronavírusos pozitív beteg, vagy megfigyelt él.

Jó-e, ha kiírjuk: beteg lakik itt? A „sárga cetlis” lépcsőházban lakók fő gondja a bizonytalanság: nem tudják, hogy beteg vagy csak megfigyelt lakik a piros cetlis lakásban. Felmerülhet, hogy a piros cetlire azt is ki kelljen írni, de ha belegondolunk, a személyiségi jogok súlyos megsértése, hiszen azt sem plakátolnánk ki a házunkra, ha rákos betegek lennénk… És nyugodtabbak lennének-e a lakók, ha tudnák, hogy a piros cetlis szomszéd csak megfigyelés alatt áll, mert mondjuk külföldről jött haza?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát