INSIDER

Szúnyoginvázió: szörnyű dolog derült ki a Magyarországon is támadó tigrisszúnyogról

Óriási csípésekre panaszkodnak az emberek, a sok eső és a nagy melegek hatására rengeteg a szúnyog, invázióra számíthatunk. Az őshonos vérszívók mellett a betelepedett ázsiai tigrisszúnyogok is nagy számban támadnak idén. Az irtás elkezdődött, de a vegyszerhasználat szigorítása a hatékonyság kárára lehet.
  • Szerző: Ripost

Panaszkodik és csapkod a fél ország: sokfelé nem lehet kiülni a teraszra vagy sétálni esténként a szúnyogok miatt. Ráadásul idén már nemcsak este csípnek, de nappal sem lehet meglenni tőlük. Miért ekkora most az invázió?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az eső és a hőség kedvez a dögöknek

„Ez most tökéletes idő a szúnyogoknak. A nagy esők és árvizek után nem csak a vízparton, de az esővizes edényekben, keréknyomokban is sok a pangó víz, melynek felszínére vagy annak közelébe helyezi el a nőstény szúnyog a tojásait.

„A nagy meleg kikelésre készteti a kis szúnyogokat, melyek éhesen jönnek a világra, s közülük a nőstények azonnal támadnak „– mondta el a -nak Sár József entomológus.

Nappal is csíp a tigrisszúnyog

A régóta velünk élő szúnyogfajok csak estefelé bújnak elő. De akkor most miért kell napközben is csapkodnunk a vérszívókat? Azért, mert az Ázsiából pár éve betelepült tigrisszúnyog sajnos nappal is aktív. Magyarországon 2015-ben észlelték először a tigrisszúnyogokat, Békés megyében. Mint kiderült, szerencsebambusszal és autógumikkal hurcolták be ezeket a rovarokat. Mára már az egész országban elterjedtek, Az MTA ökológiai központjának felmérésére már az ország 21 különböző pontjáról küldtek be agyoncsapott tigrisszúnyogot az emberek.

Idén másképp irtanak: az EU korlátozta a légi permetezést

 

Ráadásul idén szigorították a vegyszerekre vonatkozó előírásokat. Egy európai uniós szabályozás ugyanis a méhek és a rovarevő madarak táplálékainak megóvása érdekében korlátozta a légi úton történő rovarirtást. Így a korábban kifejezetten hatékonynak számító permetezést földi járművekről végzik az esti, éjszakai órákban. A lebomló hatóanyag kizárólag a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítja el. A Tisza felső szakaszán a napokban levonuló árhullám után a katasztrófavédelem szakemberei ismét feltérképezik a helyszíneket, és a lárvafejlődéshez időzítik a gyérítést.


MTI Fotó: Sóki Tamás

A Duna menti kisebb tenyészőhelyek is földi technológiával kezelik majd. A főváros nyolc, Duna-menti kerületében, a Csepel-sziget térségében, Baja és Mohács környékén jelenleg irtanak, a Dunakanyar településein pedig a változékony, szeles időjárás miatt korábban elmaradt gyérítéseket pótolják.

 

Terjeszti a szúnyog és a kullancs a koronavírust?

Nem! Sem a szúnyog, sem a kullancs nem terjeszti a koronavírust – mondta a tiszti főorvos. „Igaz, hogy egyre több mediterrán rovar telepszik le hazánkban, de nem indokolt a félelem a trópusi betegségektől. Elhanyagolható a járványügyi kockázat szempontjából, mert nincsenek olyan kórokozók, amelyeket tovább tudnának vinni hazánkban” – magyarázta Müller Cecília.

 

Vadásszunk a tigrisszúnyogokra!

A tigrisszúnyog kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, a lábait. A fél centis rovar különös ismertetőjele, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti oldalán.

Aki ilyen szúnyogot lát, adataival együtt küldje el a rovar fotóját az adott település, illetve földrajzi hely nevével, esetleg GPS koordinátáival, valamint a pontos dátummal az MTA Ökológiai Kutatóközpontjába a [email protected] e-mailcímre. Ezzel sokat segíthet a tudósoknak, akik felmérik, hogy hol telepedett már meg a faj.

Ragtapaszt a szúnyogcsípésre!

A csípés kellemetlen és viszkető érzését több módszerrel is enyhíthetjük. Először tisztítsuk le és fertőtlenítsük a csípés helyét. :

–Almaecet: több enzimet tartalmaz, mint bármely más ecetfajta. Gyógyítja, nyugtatja a bőrt, és helyreállítja annak egészséges pH-értékét.

–Szódabikarbóna: készítsünk pasztát a porból és vízből, kenjük be az irritált felületet. Hagyjuk rajta legalább 10 percig, majd öblítsük le.

–Citrusfélék: a citrom és a lime zsibbasztják a csípés helyét, így az égő, viszkető érzés is szűnik.

–Só: kivonja a hirtelen odagyűlt nedvességet, így a vizes-sós paszta csökkenti a duzzanatot.

–Hagyma: flavonoidja meggátolja a hisztamin és más, gyulladásért felelős anyag termelését.

Érdemes sebtapaszt tenni a szúnyogcsípésre, mert megakadályozza, hogy vakarjuk, ami csak ront a helyzeten és még seb is keletkezhet a helyén.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?