INSIDER

Fiatal kora ellenére szumórobotokat tervez és programoz Zsombor

Már most jó programozó a fiatal fiú. Világbajnokságon is megcsillogtatta tehetségét csapatával.
  • Szerző: Ripost

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban sok tanuló már most robotikával foglalkozik. 2019-ben részt vettek egy többfordulós nemzetközi szumórobot-programozó és versenyeztető bajnokságon, ahol a végén még Pekingbe is eljutottak a gyerekek. A világbajnokságon 5-6. helyezését érték el egyedüli magyar csapatként.

Komáromi Zsombor még csak 6. osztályba jár, de már 7 éves kora óta érdeklődött a számítógép és a programozás iránt.

„A verseny előtt szakkörökre jártunk, ahol megépítettük a robotot, és mi is programoztuk be. Közvetlen a világbajnokság előtt többször leteszteltük, akkor derült ki, hogy a tömege miatt az elejére 3D nyomtatóval rámpát kell készíteni. Ugyanis a versenyeken figyelembe veszik a robotok nagyságát, nem lehetett egy adott színű, például fehér a rámpa. A programozás volt az én feladatom, nekem figyelnem kellett például, hogy 3 másodpercet bele kell kódolni a programba, mielőtt bármi elindulna„ – mondta el a fiú a Metropolnak.

Komáromi Zsombor a Robo-Romboló nevű csapat tagja
Fotó: Metropol

„Kínában nagyon sok újdonságot és érdekességet láttunk, de a kedvencem a Nagy Fal és a találkozás a kínai ”sárkánnyal„ volt, persze még a járványidőszak előtt. Kipróbáltuk a kínai taxit is, ami nem is autó, hanem riksa volt” – mesélte mosolyogva Zsombor.

A RoboRave versenyén megörökített pillanat
Fotó: Metropol

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?