INSIDER

Szült a koronavírusos magyar kismama, webkamerán figyelik a babát

Az apa nem lehetett benn a szülésen, és csak üvegfalon át érintkezhet a koronavírusos anyával, de legalább webkamerán át nézheti újszülött kislányát… A terhesség 31. hetében császármetszéssel szült egy kismama a budapesti Semmelweis Egyetemen, a baba 1450 grammos, de nem lett koronavírusos.
  • Szerző: Ripost

- A pici jól van, nagyon jók az esélyei, hogy egészségesen fejlődön – monda a -nak Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Fotó: Pixabay

Tüdőgyulladása is volt az anyukának

- Az anyuka nagyon lázas volt és hevesen köhögött, ezért hozták át hozzánk egy másik budapesti kórházból, majd a vizsgálatok kiderítették, hogy tüdőgyulladása is van, és az egyetem Sürgősségi Betegellátó Centrumában elvégzett PCR-tesztek kimutatták nála a koronavírust. Múlt csütörtökön, a terhesség 31. hetében indult meg a szülés, és a baba medencevégű fekvése miatt végeztünk császármetszést.

Az apa nem látogathatja őket, csak webkamerán nézheti

A pici rögtön a koraszülött-intenzív osztályra került, inkubátorban van. Az édesanya a Covid-osztályon fekszik, így az apa őt sem látogathatja.
- Általában az apák benn lehetnek a császármetszéses szüléseken még most, koronavírusos időkben is, de ezúttal nem, mivel az anyuka igazoltan koronavírusos volt. De a kórházban webkamerát szereltek a baba fölé, így a család legalább ott megnézheti a picit – tette hozzá a rektorhelyettes.
A baba és anyukája is nagyon jól vannak. Az elővigyázatosságnak köszönhetően sem a többi beteg, sem az egészségügy stáb, sem a családtagok közül senki nem kapta el a koronavírust.

Sopronban már szült egy koronavírusos kismama

Ez volt az első eset Magyarországon, hogy koronavírusos kismamán hajtottak végre császármetszést. Sopronban március elején már szült egy koronavírusos kismama, de ő természetes módon, hüvelyi szüléssel. Információink szerint a baba ott sem kapta el a koronavírust, és mindketten jól vannak.

Hogyhogy a baba nem kapta el a koronavírust?
Az újszülöttek a legtöbb esetben nem kapják el a fertőzést koronavírusos édesanyjuktól, mivel a kórokozó a tüdőben, légutakban van, és nem a véráramban, így a méhlepényen át nem kerül át a magzatba. A baba az anyaméhben levegővel nem érintkezik, a szülés során pedig minden óvintézkedést megtesznek – mondta el Dr. Bánhidy Ferenc. – Kivételek persze vannak, és ahol nem vigyáznak, ott az anyai kilégzéssel, a szoptatással utólag is elkaphatja a pici a kórt, de most, mivel az anyánál igazolták a fertőzést, addig nem kerülhet testi kontaktusba a babával, amíg az anyuka tesztje nem bizonyul negatívnak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?