INSIDER

Szülők figyelem: Telefonon is terjed a Kék Bálna gyilkos játéka

A legnagyobb német bulvárlap, a Bild pénteken címlapon hozta: rettegnek a szülők a Kék Bálna-kihívástól. Magyarországon a Ripost írta meg elsőként, hogy az öngyilkos játéknak magyar áldozatai vannak - de most, a nyári szünetben, hogy sok gyerek magára marad otthon, fokozott a veszély!

Lehet, hogy az orosz hatóságok már túl későn vették őrizetbe azt a 21 éves fiatalembert, aki a gyanú szerint kitalálhatta a Kék Bálna kihívást. A gyilkos játék ugyanis már az alapító nélkül is szélsebesen terjed, most éppen Németországban okozott pánikot.

Kék Bálna a tinilányok telefonján

A németországi Zweibrücken településről több édesanya is a rendőrséghez fordult, miszerint a lányuk telefonján a Kék Bálna kihívás nyomaira bukkantak. A rendőrség komolyan vette a bejelentéseket, és az iskolákhoz fordultak, hogy figyelmeztessék az igazgatókat a veszélyre. A német Bild napilap megszerezte a levelet, amelyet az iskola vezetői szétküldtek a szülőknek:

A nyomozóhatóság arra kért bennünket, hogy figyelmeztessük Önöket, a gyermekeink körében egy öngyilkosságra buzdító játék terjed

– áll a felhívásban. A rendőrség szerint a telefonon is elérhető WhatsApp nevű csevegőprogramon osztják meg a legtöbben a feladatokat.

A jelenséggel tisztában vannak a hatóságok és az iskolák pszichológusai is

– mondta el a Rajna-vidék-Pfalz tartomány Pedagógiai Intézetének válságkezelő koordinátora.

Oliver Klauk hozzátette: azért is veszélyes ez a „játék”, mert úgy terjed, mint a szekták körlevelei. A diplomás pszichológus azt tanácsolja, hogy ha a szülők ilyen hírekről értesülnek a gyermekeiktől, akkor azt igenis vegyék komolyan. A legfontosabb, hogy rögzítsék a bizonyítékokat, továbbítsák azokat a rendőrségnek, és szükség esetén biztosítsanak a fiatalok számára szakszerű segítséget.

Nagyobb a veszély nyáron

A %% elsőként hívta fel a figyelmet a Kék Bálna hazai veszélyeire, ugyanis a birtokunkba jutott bizonyítékok alapján két magyar tinédzser halála is a kihíváshoz köthető. Cikksorozatunk megjelenése után már a hatóságok és a pedagógusok is foglalkoztak az öngyilkos kihívás veszélyeivel, a rendőrség az ország több általános- és középiskolájában tartott előadást, a tanárok pedig osztályfőnöki órán beszélgettek a diákokkal a Kék Bálnáról. De amióta elkezdődött a vakáció, az iskolák már nem tudnak figyelni a gyerekekre.

Sok gyerek általában otthon marad egyedül, így nagyobb a veszélye, hogy áldozatául esik valamilyen internetes őrületnek.

„Manapság már szinte minden tizenéves használja a közösségi oldalakat, ha pedig egyedül vannak, akkor pedig a kíváncsiságukat próbálják kielégíteni. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy behálózzák akár egy gyilkos játékba is, mint amilyen a Kék Bálna kihívás. A szülők mindenképp hívják fel a figyelmet a valós veszélyekre, beszélgessenek a gyerekekkel és hallgassák meg őket”

– javasolta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki szerint így elkerülhető, hogy tragédia történjen egy otthon maradt gyerekkel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?