INSIDER

Születése óta küzd életéért a 3 éves Lara

Mióta három évvel ezelőtt világra jött a Baranya megyei Egerágon a kis Vizsi Lara, azóta harcol az életben maradásért. 
  • Szerző: Ripost

Szerető családjával nem adják fel a harcot. Csupán másfél napos volt, amikor bélelzáródással megműtötték, és hat hetesen diagnosztizálták betegségét: kiderült, cisztás fibrózisa van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Vizsi Zsanett

A kislány betegsége kóros sűrű váladék termeléssel jár, amely a szervei súlyos károsodásához vezet. Naponta kap kezeléseket, és gyógyszereket szed, nem is keveset: napi 17 szem az átlagos adagja. A rengeteg gyógyszer hatására a gyomra, a mája, az epéje és a hasnyálmirigye is károsodott.

Fotó: Vizsi Zsanett

„Lara legnagyobb harca, hogy minden nap ki tudja köhögni a tüdejében felgyülemlő sűrű váladékot. Az orvosok szerint a cisztás fibrózisos betegek átlagéletkora alacsony, de megfelelő eszközökkel ezen lehet változtatni, van, aki 65 évig is élt ilyen betegséggel” – mondta a -nak a bizakodó anyuka, Vizsi Zsanett, aki a beteg kislányon kívül három másik gyermeket is nevel. Mint elárulta, a kislánynak szüksége lenne köhögtető gépre, rázómellényre, mászófalra, sószobára, és fizikoterápiás gépekre, hogy megkönnyítse a mindennapjait és meghosszabbítsa az életét – ezek azonban több millió forintba kerülnek.

Fotó: Vizsi Zsanett

A betegek harmada éri meg a 18 éves kort

A cisztás fibrózist egy génhiba okozza. Leginkább súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz. A betegség a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével jár, és az érintett szervek károsodásához vezet. Az okát a mai napig nem tudják kezeléssel megszüntetni, a korszerű tüneti kezelésnek köszönhetően viszont a betegek életkilátásai javulnak. Mintegy egyharmaduk éri meg a 18 éves vagy annál idősebb kort.

És ezeket olvastad már?