INSIDER

Szülés után már csak egy napot lesz kötelező kórházban tölteni

Egy új tervezet szerint akár egy nappal a szülés után is hazatérhetnek a babák és a kismamák a kórházból. Sokan támogatják a tervet, mások viszont féltik a babákat és az anyákat, illetve úgy vélik, hogy a kórházi kapacitáshiány szülte az ötletet.
 • Szerző: Ripost

"De jó lett volna, ha egy nappal a szülés után hazamehettünk volna" – mondta a kétgyerekes Teréz a %%-nak, mikor meghallotta: a szaktárca miniszteri rendelettel engedélyezné ezt. Nem lenne kötelező: csak az édesanya kérésére történhetne, az orvos engedélyével.

Ma csak saját felelősségre

Ma három napot kell kórházban tölteniük az édesanyáknak, ennél korábban csak saját felelősségükre távozhatnak. Ám ezt sok kórházban nem szeretik, inkább lebeszélik róla az anyákat. Pedig sok anya úgy érzi, feleslegesen tartják bent a zsúfolt kórházakban ahelyett, hogy a családjuk körében pihenhetnének.

Szigorú szabályok: nem veszélyeztetnek senkit!

A kormany.hu oldalán is elérhető tervezet szigorúan szabályozza, mikor alkalmazhatják az egynapos elbocsátást. Csak ha az újszülött legalább 2499 grammos, a 37-41. héten, természetes úton született, és anyukájával együtt jól van. A kisbaba nem lehet az első gyereke az édesanyának, aki el kell, hogy tudja látni a babát, és a megfelelő otthoni körülmények is szükségesek. A babának legalább kétszer ennie és vizelnie kell, és a szűrővizsgálatokon is át kell esnie.

A védőnőknek pluszmunka lesz

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász maga is édesanya. Azt mondja, egy alacsony kockázatú szülésnél haza lehetne küldeni a családot.

Természetesen ez nem veszélytelen, de egyetlen orvosi beavatkozás sem az

– mondja a doktornő. Neki az is biztonságot adott, hogy amíg a kórházban volt az ikreivel, sok mindenre megtanították és felkészítették.

Ha bevezetik a változtatást, a védőnőknek, gyermekorvosoknak még jobban oda kell figyelniük a picikre. Wennesz Renáta védőnő gyanítja: ez pluszmunkát fog nekik jelenteni, hiszen hamarabb kell felkeresniük az édesanyákat. Ám ő is úgy véli, hogy az anyukáknak kellemesebb az otthoni környezetben regenerálódni.

Nyugaton már működik

Nyugat-Európában, illetve Kanadában és az Egyesült Államokban már most is az „ambuláns szülést” alkalmazzák, azaz akár már 12 órával a szülés után hazaküldik a mamákat és a babákat. Katalin hercegné is már néhány órával a gyermekei születése után a kamerák elé állt, majd hazatért a kórházból. 

ÉRVEK A KORAI HAZATÉRÉS MELLETT

 • Az anya hamarabb hazamehet a nagyobb gyerekei mellé.
 •  Sok kórházban az apa sem lehet egész nap a családja mellett.
 • Otthon több segítséget kaphat a kismama a rokonoktól, barátoktól.
 • Ha már a sokadik babáról van szó, az anyának nincs szüksége a kórházi tanácsokra, segítségre.
 • A kórházi fertőzéseknek kevésbé van kitéve a család.

ÉRVEK A KORAI HAZATÉRÉS ELLEN

 • Az első időszakban sok nehézség adódhat: besárgulhat a baba, vagy az anyának lehetnek egészségügyi gondjai. Ilyenkor rohanni kell a kórházba.
 • Sokszor az anyatej csak napok múlva indul meg, ekkor is ad segítséget a kórház.
 • Sok anyának biztonságot nyújt, hogy jó kezekben van az orvosok közelében.
 • Sok kórházban éjjelre elviszik az újszülötteket az anya mellől, így könnyebb pihennie.
 • A nővérek sokat segítenek a tanácsaikkal, hogy az anya biztosan el tudja látni a kisbabát. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?