INSIDER

Beigazolódott a Szputnyik védőoltásról keringő meglepő teória

Egy meglepő teória látott napvilágot a koronavírus és a Szputnyik kapcsolatáról. Íme az ezzel kapcsolatos magyar tapasztalatok.
  • Szerző: Doris

Egyes szakértők szerint az orosz vakcina első adagja azokat viseli meg, akik túlestek már a koronavíruson. Ők három héttel később a második dózist könnyebben vészelik át. Aki viszont nem kapta el a kórt, a második dózist viseli nehezen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Metropol olvasóinak tapasztalata pont ezt a teóriát erősíti a Szputnyikkal kapcsolatban.

Beigazolódott a Szputnyikról keringő meglepő teória

Fotó: MTI

„Már voltam koronás, az első adag ütött ki”

A 40 éves Zoltán beszámolója:

„Az első oltás után némi hányinger, fejfájás, gyengeség, és 38,5-ös láz döntött ágynak. Az egész másfél nap alatt elmúlt. Nem aggódtam, mert tudtam, hogy a vakcinától vagyok rosszabbul, nem valami rejtett vírustól. Inkább mentálisan viselt meg, ahogy vártam a lázat. De otthonról tudtam dolgozni és étvágyam is volt. Másnap estére megfájdult a torkom, de reggelre az is elmúlt. Lázam, fejfájásom és hányingerem sem volt”

A 29 éves Melinda viszont az orosz vakcina második adagja miatt szenvedett sokat.

„Én még nem voltam koronás. Az első dózis után csak a karom fájt, de semmi különös, még dolgozni is rendesen tudtam a Szputnyik után. A második dózis viszont váratlanul kiütött: fáradt lettem, belázasodtam, folyamatosan izzadtam, és órákra elaludtam napközben, még másnap is. Aztán a második nap estéjére mintha elfújták volna az egészet, teljesen jól lettem. Volt, amikor izgultam, hogy kellett-e ez nekem, de így utólag nagyon örülök, hogy csak ennyi az egész, és így már nem leszek súlyos koronavírus-beteg – a védettségi igazolvány előnyeiről már nem is beszélve.”

A 32 éves Ferenc még nem volt koronavírusos, és másfél napig nagyon szenvedett az első adag Szputnyik után.

„Nem féltem a mellékhatásoktól, de aztán sokkoltak. Számítottam enyhe tünetekre, de erre, ami volt, nem. Délután 2-kor kaptam az oltást, este 9-kor már voltak enyhe tüneteim, mint a szédelgés, bódultság. Másnap reggel aztán jött a köhögés, hőemelkedés után a láz is, de ami a legrosszabb: az általános közérzetem olyan pocsék volt, hogy felkelni is alig bírtam. Átfeküdtem az egész napot. Harmadnap reggelre múlt csak el az egész, nagyjából jól voltam, de kisebb utóhatások, mint hőhullám, szédülés még a negyedik napon is voltak.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?