Létrehozva: 2017.03.31.

Szörnyű részletek derültek ki a debreceni lány öngyilkosságáról

Ahogy a Ripost elsõként beszámolt róla, minden jel arra mutat, hogy már magyar áldozata is van az interneten terjedõ kihívásnak, a tiniket öngyilkosságba hajszoló Kék Bálna "játéknak".

Szerző Brenner Balázs

Megrázó történettel kereste fel a %RIPOST%-ot egy debreceni édesanya, akinek a lánya még tavaly januárban lett öngyilkos. A 15 éves Viktória édesanyja a napokban olyan bizonyítékokra bukkant, amik azt sejtetik: Viki a Kék Bálna nevű, interneten terjedő halálos kihívás áldozatává vált!

„Az újságban olvastam erről a játékról és eszembe jutott, hogy a lányom halála előtt rendszeresen rajzolt a füzeteibe bálnákat. Ez akkor még nem tűnt fontosnak, ám miután megjelentek az öngyilkosságra buzdító kihívás részletei, összeállt a kép: a kislányomat valakik beszervezték ebbe a szektába!"

– mondta a %RIPOST%-nak az édesanya, aki több olyan papírlapot is mutatott, amin megjelenik a bálna, és a sátánisták által használt 666-os számsor.

Önálló életre kelt a kihívás
A 2013-ban elindított Kék Bálna a Moszkva közelében élő, 21 éves Filipp Bugyejkin „találmánya”. Internetes álneve Filipp Fox volt, a játékot a Facebook orosz változatán, a VKontakte oldalon terjesztette, az úgynevezett f57-es csoport gazdájaként. Bugyejkint tavaly novemberben tartóztatták le, legalább 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával, akiket internetes oldalán vett rá az öngyilkosságra. A játék viszont önálló életre kelt, sajnos újabb és újabb mentorok küldik a fiatalokat a halálba, a legfrissebb adatok szerint világszinten már több mit 200 tini vetett véget az életének a Kék Bálna miatt. Lengyelországban négy öncsonkításos esetben nyomoznak. Egy román iskolában öt diák öngyilkosságot kísérelt meg, egy feketehalomi fiatalember pedig felakasztotta magát az erdőben.

Barátai nem tartották vissza

Mint arról beszámoltunk, a Kék Bálna elnevezésű „játék” lényege, hogy kamaszok furcsa feladatok elvégzésére veszik rá egymást: öncsonkítás, vagy az éjszaka közepén, ugyanabban az időpontban ugyanannak a horrorfilmnek a megnézése. A tinik 50 feladatot kapnak, a rituálénak pedig az a vége, hogy öngyilkosok legyenek.

"Furcsa módon Viki elkezdett számsorokat írni, egy-egy számot pedig ki is satírozott. Mintha azok feladatok lennének és elvégezte volna őket” – mesélte a %RIPOST%-nak Viki édesanyja, megmutatva lánya utolsó üzenetét, amit a barátainak írt.

"Viki nem akart öngyilkos lenni, azt írta két barátnőjének is, hogy nem meri megtenni. Õk viszont nem beszélték le! Pontosan tudták, hogy meg akarja magát ölni, de senkinek nem szóltak, elbúcsúztak tőle egy Facebook-üzenetben…"

– mondta a fiatal gimnazista édesanyja, aki szerint valaki feltörte lánya közösségi oldalát, miután öngyilkos lett.

„Napokig nem tudtam elolvasni az üzeneteit, amikor végül beléptem, megdöbbenve láttam, hogy teljes beszélgetések tűntek el. Nem tudjuk ki lehetett, a rendőrség nem vizsgálta ezeket”

– panaszkodott az asszony, aki abban bízik, hogy az új fejlemények nyomán új aktát nyitnak a rendőrök.

A rendőrség egyelőre nem nyomoz

Az öngyilkossággal és a Kék Bálna internetes kihívással kapcsolatban feltettük a kérdéseinket a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak is.

"Az elhunyt lány rendkívüli halálesetének körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta. Az eljárás során bűncselekményre utaló adat, körülmény nem merült fel" – reagált kérdéseinkre Dobó Dénes rendőr-főhadnagy.

Viki édesanyja szerint a 15 éves lány teljesen megváltozott a halála előtti időszakban. Elfordult a családjától.

Letörölte a közös családi fotókat Facebookról. Olyan, mintha arra vették volna rá, hogy a legszentebb kötelékeket elvágják

– elevenítette fel a fiatal lány utolsó hónapjait az édesanya.

"Visszagondolva, olyan volt a lányom az utolsó időben, mintha megszállta volna valami. Csúnyán beszélt hozzám, úgy, ahogy soha, agresszív volt. Pedig mindent megkapott, szerető családban neveltük, katolikus iskolába járt. Szinte barátnők voltunk, de hátat fordított nekem is. Irányítás alatt állt, ebben biztos vagyok"

– állította az asszony, aki úgy tudja, Viki halála után még három debreceni diák akart véget vetni az életének, szerencsére őket időben kórházba szállították.

"Tudom, hogy a lányomat már nem lehet visszahozni, de hiszem és bízom benne, hogy több gyereket meg tudok menteni azzal, hogy beszélek a haláláról. Azt tanácsolom minden szülőnek, hogyha hasonló változást figyel meg a gyermekénél, azonnal üljön le vele beszélni, nézze át a füzeteit, keresse a bálnákat. Ne ismétlődjön meg még egyszer az, ami a lányommal történt!" – könyörgött a gyászoló édesanya.

Figyeljenek a barátok, a szülők!

A szakértő szerint az öngyilkosság egy folyamat vége, amely mély depresszív állapottal kezdődik, ezt viszont a közvetlen környezet, azaz a barátok és a család hamar észre tudja venni, ha figyel az előjelekre.

"Amit ilyenkor az ember megél, attól beszűkül az elméje, ettől kezdve pedig nem képes racionálisan gondolkodni, inkább meghozza az utolsó döntést. Fontos hangsúlyozni, hogy az öngyilkosságnak (főként a tinédzsereknél) nagyon markáns jelei vannak. Látványos testi-lelki és gondolkodásbeli átalakuláson mennek keresztül, és utalnak tervükre a közösségi oldalakon is. Ha a barátok vagy a szülők felismerik ezeket, akkor kötelező a pszichológiai segítségkérés" – hangsúlyozta a %RIPOST%-nak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók