INSIDER

Kétségbe estek az édesanyák: oltathat, aki még szoptat? Itt a válasz Rusvaitól

Az édesanyák egymást kérdezgetik, tapasztalt-e bárki bármilyen negatív hatást.
  • Szerző: Ripost

Egy édesanya tette fel a kérdést egy zárt Facebook-csoportban arról, hogy a többi szoptatós anya mit gondol az oltásról, mik a tapasztalataik, lesz-e a babának baja, ha a szoptatós édesanya beoltatja magát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

„Észrevenni nem vettem észre semmi különöset. Bár még csak 1 oltást kaptam, és a baba 1 év feletti” – írta az egyik kommmentelő, akit többen is megerősítettek: semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Mit mond a szakember?

A megkereste a téma kapcsán dr. Rusvai Miklós virológust, aki elmondta, hogy a várandós kismamáknál nem okoz gondot az immunizálás. Ugyanakkor a szülés utáni 3 hónapban óvatosságra int a szakember a kellemetlen mellékhatások miatt, utána viszont minden további nélkül javasolja az oltást.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„A vakcinázás hatására ellenanyagok kerülnek át az anya szervezetéből a magzatba, de ez semmiféle problémát nem okozhat a magzatnak” – árulta el dr. Rusvai Miklós. „Nem tartom azonban feltétlenül szerencsésnek az anya oltását a baba születését követő három hónapon belül, mert melléktünetként az anyánál jelentkezhetnek a láz és a rosszullét és tejelválasztási zavarok is, ami a gyermek táplálása tekintetében nem szerencsés. És az sem, ha egy pici babának az anyukája nem a lehető legfittebb. A baba születése után az esetleges mellékhatások miatt három hónapon belül ódzkodnék attól, hogy beoltsák az édesanyákat. Most, a járványveszély miatt, ha immunizálatlan az anya, akkor lehet, hogy mégis érdemes felvennie az oltást, de lehetőség szerint jobb kivárni a három hónapot.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?